15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Interamerican incepe sa inghita fondul de pensii Bancpost

Interamerican incepe sa inghita fondul de pensii Bancpost

Daca sunteti client al fondului de pensii administrate privat (Pilonul II) de la Bancpost, ar trebui sa primiti in curand o scrisoare prin care sa fiti anuntat ca fondul a fost absorbit de Interamerican.

Conform reglementarilor pietei, in aceasta situatie puteti fie sa continuati cu noul fond, fie sa va transferati, fara costuri, la un alt fond de pensii.
Cele doua fonduri anuntasera oficial fuziunea in decembrie anul trecut, dar a fost nevoie de o aprobare, venita saptamana aceasta, de la comisia care supravegheaza piata pensiilor private (CSSPP). Fondul Bancpost ar trebui sa va informeze in scris despre conditiile in care functioneaza fondul Interamerican. Daca nu sunteti de acord sa continuati, aveti la dispozitie trei luni sa alegeti un alt fond din cele 12 ramase.

Structura de plasamente a celor doua fonduri e in mare asemanatoare, dupa cum arata raportarile publicate de comisia de supraveghere. De remarcat ca in portofoliul Interamerican proportia obligatiunilor de stat si mai ales a depozitelor bancare este mai mica decat la Bancpost; in schimb, mai multi bani sunt plasati in "alte valori mobiliare", categorie de obicei mai riscanta decat depozitele.
Prin preluarea fondului Bancpost (0,58% din numarul total de participanti), Interamerican, care la sfarsitul anului 2008 ocupa locul sase din punctul de vedere al aderentilor (6,12%), se apropie de locul 4 si ameninta pozitia fondului Viva, lasand usor in urma fondul AIG. Ca active nete insa, AIG (7,27%) sta mai bine si decat Interamerican. si decat Viva.

Fuziunea ar putea ascuti lupta din esalonul doi, aflat inca la mare distanta de liderii ING si AZT care, impreuna, au mai mult de jumatate din piata pensiilor private obligatorii. Potrivit statisticilor CSSPP, la Pilonul II au aderat peste 4 milioane de participanti, mai mult de trei sferturi din salariatii oficial inregistrati in Romania. Contributia medie la pensia privata a fost in decembrie de 27,45 de lei (in jur de 7 euro). Datele comisiei arata ca un cont din zece este inca gol, ceea ce inseamna ca mai sunt inca aproximativ 400 de mii de salariati carora angajatorii nu le-au virat contributiile la pensie.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă