» Fondurile monetare si de obligatiuni vin de multe ori cu randamente mai bune, dar nu ofera o siguranta comparabila cu cea a depozitelor la termen, garantate in limita a 50.000 euro.
» Lipsa unei agentii de rating care sa evalueze bonitatea emitentilor de obligatiuni din portofoliul fondurilor presupune un risc suplimentar pentru investitori.
Cine vrea sa sufle si in iaurt observa ca in cazul fondurilor mutuale nu exista umbrela garantarii investitiei in limita a 50.000 euro, precum in cazul depozitelor bancare. Cine isi mai aminteste de scandalul FNI stie ca escrocheria a fost posibila pentru ca fondul mutual functiona fara un depozitar, adica o banca ce urma sa certifice valoarea zilnica a titlului de participare si care ar fi putut fi trasa la raspundere in cazul in care respectiva valoare ar fi fost nereala. Acum, fiecare fond mutual are un depozitar, iar orice neregula privind calculul activului ii poate fi imputata. Totusi, nimeni nu sta confortabil cu ideea ca ar putea astepta ani de zile un verdict favorabil in justitie.
Lasand la o parte aceste aspecte, din perspectiva randamentelor, fondurile care includ in portofoliu obligatiuni au oferit detinatorilor de titluri de participare casti- guri mai mari decat depozitele la termen. BCR Obligatiuni adusese, de pilda, in primele 10 luni ale anului o crestere de 9,7%, in timp ce Orizont (administrator Aviva Investors) urcase cu 9,2%. Anualizate, randa-mentele celor doua fonduri trec de 11%, ceea ce reprezinta un castig superior depozitelor (nu uitati ca dobanzile bancare au plecat la inceputul anului de la 6-7% si au ajuns prin majorari graduale la nivelurile de acum). Un alt aspect demn de mentionat la capitolul dezavantaje este lipsa unei agentii de rating care sa ofere repere privind emitentii de obligatiuni.
Chiar daca in Romania nu au existat pana acum primarii care sa dea faliment si sa nu poata sa isi onoreze obligatiile asumate fata de investitori, riscul nu poate fi exclus in totalitate in perioada urmatoare, avand in vedere scumpirea finantarilor. Probabil ca multe municipalitati chiar au tremurat serios la inceputul lunii cand piata monetara o luase razna, iar Robor ajunsese la peste 40% (majoritatea obligatiunilor platesc o dobanda care se calculeaza adunand o prima de 1-2% la media dobanzilor interbancare). In plus, atuul principal al fondurilor mutuale – flexibilitatea – a fost contracarat de banci prin lansarea unor produse de economisire fara scadenta (conturi curente si conturi de econo-mii), unde depunerile si rascumpararile se pot face permanent, precum in cazul fondurilor mutuale, fara a se pierde dobanda.