» BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank semnalizeaza prin promotii imputinarea resurselor in euro.
» Scaderea ratingului de tara a dus la peste 10% dobanzile la care se pot imprumuta de pe piata externa bancile din Romania.
Bancile locale platesc dobanzi de peste 10% daca doresc sa se refinanteze, asa ca isi tenteaza tot mai des clientii cu randamente care depasesc, in unele cazuri, de aproape doua ori nivelul Euribor.
Scaderea ratingului de tara avantajeaza astfel… deponentii in euro, dar loveste pe la spate debitorii in valuta europeana, bancile autohtone atragand, dar si plasand euro la dobanzi mai mari. BCR, de pilda, aspira euro din piata cu o dobanda promotionala de 7%, la depozitul pe doua luni (campania se deruleaza pana pe 15 ianuarie). Banca Transilvania merge chiar mai departe: dobanda de 7% pe… 77 de zile plus o campanie de marketing. Produsul este prezentat drept depozit "garantat" (se garanteaza, de fapt, doar nivelul dobanzii pana la scadenta) si se acorda zilnic, prin tragere la sorti, pana la sfarsitul lunii ianuarie, premii de 500 euro si un autoturism de teren. In sfarsit, Alpha Bank plateste chiar 7,25% pentru certificatele de depozit cu cupoane la 3 luni (studentii si pensionarii iau 0,25% in plus!). Certificatele au valori de 250, 500, 1.000 si 5.000 euro, iar fiecare certificat contine cate 4 cupoane (daca aveti nevoie de lichiditati, puteti rascumpara din cupoane, pentru care veti primi insa dobanda de cont curent, avantajul fiind ca restul cupoanelor isi pastreaza dobanda de 7,25%). In afara celor 3, in topul celor mai mari dobanzi pentru depozitele in euro regasim la randamente de cel putin 6% la Volksbank, Bancpost si Banca Romaneasca, Romexterra ofera 5,9% la 3 luni, iar Piraeus, Libra si Garanti au 5,75%. Urmeaza RIB si Procredit, cu 5,5%, OTP cu 5,3%.
Nu e cazul sa plangeti insa pe umarul bancilor care platesc dobanzi mai mari decat in spatiul euro: e suficient sa va uitati la costurile imprumuturilor in moneda unica europeana solicitate in Romania. DAE medie in cazul imprumuturilor de nevoi personale fara ipoteca trece de 21%, iar in cazul celor ipotecare de 12%.
Bancile care atrag prin promotii resurse pe termen in euro isi conserva astfel o marja apreciabila de profit. E vorba, bineinteles, de cele care mai dau imprumuturi in euro.
7,25% este dobanda in euro la certificatele de depozit cu scadenta la 3 luni de la Alpha Bank.