3 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Euro: Ridica-ma la cer!

Euro: Ridica-ma la cer!

» Leul a pierdut in prima saptamana din acest an jumatate din cat a pierdut in tot anul 2008. La cursul mediu (4,21 lei/euro – maximum istoric) calculat vineri, 9 ianuarie de BNR, moneda europeana a adus celor care au mizat pe ea 5,71% castig in doar cinci zile de tranzactii pe piata valutara.

De aici incep intrebarile: mai creste? Daca da, pana unde? Vand? Cumpar? Pentru cei care se gandesc la un castig pe termen scurt, (o mica speculatie, deci) as incepe mai degraba cu ultimele doua.
Daca am deja economii in euro, as fi mai degraba tentat sa vand – nu tot, ci o parte –, pentru ca sunt mari sanse ca, dupa o crestere atat de rapida pe termen scurt (aproape 6%) spre un maximum istoric marii speculatori sa fie multumiti cu un castig bun in doar cateva zile si sa inceapa marcarea profitului. Caz in care cresterea s-ar putea opri sau cursul ar putea da chiar inapoi.

Am scris mai sus ca as vinde doar o parte: daca in urmatoarele zile euro are ambitia unor noi maxime istorice, nu ratez sansa imbunatatirii castigului pe restul economiilor. De ce n-as mai cumpara? Chiar daca mai sunt posibile cresteri, mi-e greu sa cred ca vor fi la fel de mari si intr-un timp la fel de scurt ca pana acum. Daca, dupa ce cumpar, incepe sa scada randamentul meu se inrautateste pentru ca as putea vinde in pierdere valuta cumparata recent mai scump.
Tot apropierea brusca de maximul istoric ma indeamna la prudenta si in cazul in care economiile sunt in lei. Daca am ratat ocazia de a schimba in euro sub pragul de 4 lei si o fac la 4,21 (de fapt mai scump, pentru ca trebuie sa adaug si comisionul de schimb valutar) la cat ar trebui sa vand (deci, sa revin pe lei) si peste cat timp, ca sa castig ceva sau macar sa nu pierd?

O precizare: "mutatul" de pe leu pe euro sau invers costa cam 1-1,25% – comparand cursurile caselor bancare de schimb valutar. Un traseu complet vand lei-cumpar euro/vand euro-cumpar lei va costa aproape dublu. Trebuie adaugat si costul operatiunilor bancare (comisioane de transfer, de retragere a numerarului – lei sau valuta).
Am facut socotelile pentru urmatorul scenariu: economii de 10.000 de lei schimbate in euro la 4,27 (curs de cumparare la BCR) si apoi depozitate in euro la 5% dobanda pe an, comparativ cu aceeasi suma pastrata in lei pe un cont de economii cu 12% dobanda pe an.
Ca sa nu pierd cu economiile schimbate in euro – in ipoteza ca dobanzile raman tot anul cele din scenariu –, ar trebui ca la sfarsitul lui 2009 sa pot vinde euro la casa de schimb valutar cu cel putin 4,56 lei. Asta ar insemna ca, in urmatoarele 12 luni, euro sa se aprecieze cu inca cel putin 6% fata de cursul la care am cumparat sau cu aproape 15% fasa de cursul mediu BNR din ultima zi a anului 2008.

Intrebarea la care e cel mai greu de raspuns este: "Sunt sau nu sanse sa se intample acest lucru?". In 2008, leul a pierdut peste zece procente, dupa ce cu un an inainte castigase aproape 7%.
Un grafic multianual al cotatiilor arata ca, in primele saptamani ale anului, leul pierde teren, dupa care poate reveni. 2009 este insa un an mai special.
Economia globala gafaie, investitorii straini, care puteau aduce valuta, gasesc tot mai greu bani, exportatorii romani vor vinde mai greu, iar deficitele din economia romaneasca vor mai trage in sus cursul de schimb.
Va pierde insa leul mai mult de 15%? Personal, n-as face acest pariu, in ciuda raliului din primele cinci zile. As fi mai degraba adeptul unei combinatii de lei si euro intr-o proportie favorabila monedei europene si as plasa banii in depozite pe scadente suficient de flexibile ca sa imi permita reglarea tacticii valutare in functie de modul in care se va misca piata.

Cele mai citite

Hezbollah vede în atacurile israeliene asupra Iranului o „escaladare periculoasă” în regiune

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a calificat sâmbătă atacurile israeliene asupra Iranului drept o 'escaladare periculoasă' în regiune, afirmând că Washingtonul poartă 'întreaga responsabilitate' pentru...

Ambasador Ucraina: Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Antonio Guterres contrazice linia ONU privind sprijinirea Curții Penale Internaționale

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serhii Kislitsia, a declarat că vizita secretarului general al Organizației, Antonio Guterres, în Rusia și întâlnirea cu președintele Vladimir Putin,...

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...
Ultima oră
Pe aceeași temă