2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Euro este din nou in carti

Euro este din nou in carti

»  Banca Centrala Europeana (BCE) a lasat sa se inteleaga ca luna viitoare ar putea majora dobanda de politica monetara, aflata in prezent la 4%.

» Efectele acestei decizii se vor vedea in cotatiile euro-dolar, dar si in cele ale principalelor marfuri tranzactionate in dolari.

Schimbarea de optica din partea BCE poate ameninta din nou pragul de 1,6 dolari pentru un euro, iar slabirea dolarului se va reflecta si pe pietele de marfuri, unde tranzactiile se fac in principal in moneda americana. Un euro puternic inseamna deci cotatii mai mari la petrol, materii prime si metale pretioase. Diferentialul de dobanda si vestile din sfera macroeconomica sunt principalele parghii care misca preturile pe piata valutara internationala. Cum SUA sunt deja cu dobanzile mult sub inflatie (2% fata de aproape 4%), iar vestile proaste din economie continua sa curga (somajul a urcat la 5,5% in mai, dupa cel mai mare avans lunar in ultimii 22 de ani), sunt sanse mari sa vedem din nou un raport euro-dolar de 1,6 sau chiar mai mare, avand in vedere randamentele mai mult decat duble care se vor putea obtine dintr-un plasament in euro decat dintr-unul in dolari.

Vesti proaste pentru debitori
Din pacate, daca cresterea potentiala a dobanzilor ii descurajeaza pe cei care doreau sa se imprumute in euro, sunt sanse sa vedem curand dobanzi de politica monetara cu doua cifre si in Romania. Cresterea economica nu a bucurat prea tare reprezentantii BNR, care au fluturat pericolul unei supraincalziri si, in conditiile unei inflatii in crestere, putem asista la atingerea unei dobanzi de politica monetara de 10% foarte curand. Deci, vom avea credite mai scumpe si in lei. Ce se poate face in aceasta situatie? Nu foarte multe (daca exceptam un imprumut pe termen scurt – 6-12 luni – in dolari), dar cel putin nu va agravati singuri situatia acceptand dobanzi introductorii, indiferent cat de tentante par la prima vedere. Daca impotriva unui comision de administrare aparut peste noapte nu aveti cum lupta, cel putin nu cadeti in capcana dobanzilor promotionale pentru ca, dupa ajustarea inevitabila de peste cateva luni, rareori bancile sunt dispuse sa reduca ulterior dobanzile, chiar daca pe piata interbancara locala sau internationala acestea sunt in scadere.

Petrolul, aurul si… dolarul ieftin
In conditiile in care cererea nu se reduce semnificativ, sansele de ieftinire a produselor petroliere, dar si a celorlalte marfuri tranzactionate in dolari erau legate de intarirea valutei americane, fenomen inceput in urma cu doua saptamani, in momentul in care Fed isi declarase public preocuparea fata de slabiciunea monedei. Cat timp suntem in an electoral, avem insa dubii ca reprezentantii Bancii Centrale din SUA vor lua decizia de a majora dobanzile, numarul celor care sunt in executare silita pentru neplata ratelor la creditele ipotecare fiind oricum in crestere. Nu am paria insa pe acelasi lucru in 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă