2.2 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Este normal ca rata să fie mai mică decât chiria?

Este normal ca rata să fie mai mică decât chiria?

Portalul anunţuriparticulari.ro a calculat că pentru apartamentele vechi din Bucureşti chiria solicitată este cu minimum 16% peste rata aferentă achiziţionării lor prin credit. Chiria nu include însă impozitul pe proprietate, reparaţiile periodice, iar raportul rată/chirie este influenţat de tendinţa de scădere a preţurilor imobilelor.

Cea mai spectaculoasă diferenţă dintre rată şi chirie se întâlneşte în cazul garsonierelor din Drumul Taberei, chiria depăşind în acest caz cu 40% valoarea ratei, în timp ce în Colentina diferenţa se reduce la 16% (în medie, chiria la garsoniere la nivelul Bucureş­tiului este cu 26% peste cea a ratei la un credit ipotecar).

Astfel, în timp ce o rată este cuprinsă între 150 şi 180 de euro, chiria solicitată de proprietari pleacă de la 205 euro în Militari sau Colentina, 212 euro în zona Obor şi trece de 230 euro în Dristor şi Piaţa Iancului. Este absolut normală diferenţa sau e vorba de o mare „oportunitate“ pentru amatorii de credite?

În primul rând, chiriile prezentate sunt cele solicitate de proprietari, deci negociabile (să luăm în calcul un discount din start de 10%?), ceea ce nu se întâmplă cu rata la bancă. În al doilea rând, chiriile la garsoniere sunt mai mari din cauza costurilor reduse de întreţinere şi a numărului relativ mic de unităţi existente pe piaţă. În al treilea rand, e absolut normal să coste mai mult suplimentul de confort decât obligaţiile pe termen lung. Chiriaşul nu plăteşte impozite pe proprietate, nu suportă costurile reparaţiilor periodice, când nu-i convine ceva (vecinul gălăgios apărut peste noapte deasupra) pleacă. Creditacul nu are o asemenea libertate. Are de achitat în general o rată în euro la venituri în lei (sursă de stres), ştie că dobânzile în euro sunt la minime istorice, deci au loc de creştere în viitor (sursă suplimentară de stres).

În plus, raportul rată/chirie este influenţat de dinamica preţurilor din piaţa imobiliară. Când preţurile urcă, e normal ca rata la bancă să fie apropiată sau chiar peste chirie (vorbim de o „investiţie“ deja), în timp ce pe trend descendent îndelungat cine se înhamă la un credit se expune nu doar riscului de a fi executat silit în caz de neplată, ci şi aceluia de a rămâne dator dacă valoarea proprietăţii a scăzut sub cea de achiziţie. Cu alte cuvinte, nu vă lăsaţi tentaţi de raportul aparent avantajos dintre chirie şi rată, sunt şi alte variabile de luat în calcul în acest moment. 

 

Cele mai citite

România își află adversarele din preliminariile CM 2026. Detalii despre tragerea la sorți și posibilele echipe din grupă

Naționala de fotbal a României își va cunoaște vineri, 15 decembrie, adversarele din preliminariile Cupei Mondiale 2026. Evenimentul va avea loc la Zurich, începând...

Guvernul adoptă noi reglementări privind zborul aparatelor fără pilot la bord

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a sistemelor de aeronave fără...

PSG și Manchester City în pericol să rateze calificarea. De ce transferurile din iarnă nu le pot ajuta în Champions League?

PSG și Manchester City, două dintre cele mai puternice echipe din Europa, se confruntă cu un sezon dezamăgitor în UEFA Champions League. Cu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă