1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Din nou la serviciu sau acasa, cu copilul?

Din nou la serviciu sau acasa, cu copilul?

Specialistii in resurse umane spun ca revenirea la job inainte de trecerea celor doi ani destinati cresterii copilului are atat avantaje, cat si dezavantaje.

Expertii subliniaza ca parintii trebuie sa ia o decizie abia dupa ce cantaresc bine avantajele si dezavantajele.
Ana Panturu, din Bucuresti, are doi copii si a ales sa stea acasa pana cand cel mic implineste 2 ani. "Aveam un salariu destul de mare, insa am preferat, chiar si cand nu era legea cu 85%, sa stau acasa si sa nu ratez nici un moment important din viata copiilor mei. Credeti ca pe o bona ar fi interesat-o foarte tare cand fata mea zice prima data «mama»? E adevarat, in cei doi ani, cat am stat acasa pentru primul copil, nu prea am avut bani. Insa dupa cum vedeti, am supravietuit. si nu am tinut copilul nici dezbracat, nici flamand sau fara supraveghere medicala", spune Ana Panturu. Ea este convinsa ca oricat de greu ar fi din punct de vedere financiar, cu siguranta familia, daca este unita, gaseste solutii.

Elena Bartandu este director financiar la o firma de consultanta in resurse umane si s-a intors la serviciu, chiar daca acasa are un copil de 6 luni. "Mi s-a parut mai important sa castig bani, astfel incat sa-i pot asigura fetei mele o viata lipsita de griji, decat sa stau acasa si sa ma minunez de ce plod dragalas am. Castig mai bine decat sotul, asa ca am decis sa ma intorc la serviciu si sa stea el acasa, eventual. Deocamdata, avem sprijinul unei bunici", spune Elena Bartandu.  

Cand se acorda si cat se castiga
Concediul pentru cresterea copilului se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului, fiind conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului. Este vorba despre doi ani, respectiv trei, in cazul copilului cu handicap. "In ceea ce priveste drepturile salariatilor care opteaza pentru efectuarea concediului de cresterea copilului, Codul Muncii prevede expres faptul ca pe durata acestuia este interzisa concedierea salariatului. Interdictia nu se mentine in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului", spune avocat Ioana Tudor, de la Constantinovici, McCann&Associates.

Perioada concediului este luata in calcul si la pensie si este trecuta pe cartea de munca.
De asemenea, spune Nina Preda, director de personal salarizare la RTC Grup, mamicile care revin la serviciu dupa sase luni de concediu pentru cresterea copilului sunt incurajate ca in prima luna dupa revenirea pe post sa poata lucra de acasa, daca natura jobului lor permite acest lucru.
Suma lunara primita este fie de 600 lei, fie de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. Persoanele care renunta la efectuarea concediului si se intorc in "campul muncii" primesc un stimulent lunar de 100 lei. Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este, pentru copii in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, de 200 lei lunar.

Care e programul de lucru
Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu doua ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. "La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite. Mai mult, femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu jumatate de norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga", mai spune Ioana Tudor.

Perioada de readaptare
Si in privinta readaptarii salariatului lucrurile stau destul de bine. Contractul colectiv de munca stipuleaza expres faptul ca, pe o perioada de minimum sase luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul Muncii.

INTOARCEREA LA JOB
» Avantaje
» Revenirea la serviciu scade rutina si creste sentimentul propriei valori.
» Castigul financiar este mai bun.
» Se mentine nivelul profesional.

» Dezavantaje
» A fi mama si angajat in acelasi timp poate fi un stres extraordinar de mare.
» Se pierd momente importante din dezvoltarea copilului.
» Pot aparea disensiuni in familie.
Sursa: Alina Botezatu, managing partner, Perspective Group

» La romani – ori cariera, ori familie
Un studiu realizat in iulie de Manpower si dat publicitatii saptamana aceasta, privind
rolul femeii pe piata muncii in perioada economica actuala evidentiaza faptul ca romanii, in proportie de 64%, considera ca femeile nu pot avea si cariera, si familie, cei doi factori neputand exista in acelasi timp. Cu toate acestea, 91% din respondentii romani cunosc mame care lucreaza pe posturi de top management si care isi indeplinesc responsabilitatile familiale.

Cele mai citite

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

Se deschide un nou tronson pe Autostrada Ford: 17,7 km gata pentru circulație săptămâna viitoare

Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres DEx12, cunoscut drept Autostrada Ford, care face legătura între Craiova și Robănești, sunt aproape finalizate. Autoritățile au anunțat...

Erling Haaland își prelungește contractul cu Manchester City! Ce salariu va câștigă norvegianul

Erling Haaland va continua să joace pentru Manchester City, urmând să semneze un nou contract care îi va aduce un salariu impresionant. Manchester City, campioana...
Ultima oră
Pe aceeași temă