Guvernul a decis redirecționarea unor garanții cifrate la 484 milioane lei, destinate inițial celor care vroiau să cumpere locuințe ANL prin programul „Prima Casă“ către achiziția oricărui tip de locuință prevăzut în cadrul acestui program. Mutarea banilor salvează pe cei care au depus avansuri pentru credite ipotecare și care riscau să piardă banii în urma epuizării plafoanelor de garantare aflate la dispoziția băncilor.
Persoanele care doresc să cumpere locuinţe prin programul „Prima Casă” au acum la dispoziţie un buget total de 710 milioane lei, în urma realocării banilor neutilizaţi la achiziţia locuinţelor ANL către toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente până la sfârşitul anului pentru toate cererile.
În pofida interesului mic pentru locuințele ANL la începutul anului Guvernul a decis ca un sfert din fondul de garantare să fie alocat achiziției de locuințe prin programul ANL. Cifrele au fost însă dezamăgitoare. Din plafonul alocat locuinţelor ANL prin programul „Prima Casă”, de 500 milioane lei, a fost utilizat până în prezent în acest an 1,7%, cu garanţii acordate de 8,8 milioane lei în intervalul septembrie 2013-iunie 2014. Autorităţile au estimat, potrivit aceluiaşi algoritm de calcul, că până la finalul anului ar mai fi acordate garanţii de încă circa 5,2 milioane lei, ceea ce ar fi însemnat utilizarea a 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Pentru anul acesta, Guvernul a stabilit un plafon similar cu cel din 2013, adică 1,2 miliarde de lei, la care s-au adăugat 800 de milioane lei, respectiv sumele neconsumate anul trecut. 500 de milioane de lei au fost destinați garanțiilor acordate la achizițiile de locuințe ANL. Alocarea unor garanții atât de substanțiale nu a fost însă justificată. În 2013, din totalul de 25.500 de dosare aflate la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) doar 100 au privit locuințe ANL.
Vestea bună este că cei care au deschise dosarele de achiziție a unor locuințe și au depus avansuri nu mai riscă pierderea acestora. „Analizele făcute pe baza actualului nivel al cererii şi estimările partenerilor noştri bancari ne indică faptul că bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include şi plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitărilor până la sfârşitul anului 2014”, se arată într-un comunicat al FNGCIMM. Mai multe bănci epuizaseră plafonul acum câteva zile, potrivit economica.net. Acestea erau BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac Bank.
Fondul estimează că numărul de solicitări depuse pentru „Prima Casă” va atinge maximul în perioada imediat următoare, după realocarea sumelor destinate iniţial locuinţelor ANL, asigurând clienţii că nu vor fi întârzieri la procesarea cererilor, astfel încât garanţiile să fie acordate în termenul de maxim patru zile lucrătoare de la data depunerii dosarelor complete şi corect întocmite.