7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016De ce refuză băncile cardul la ghişeu

De ce refuză băncile cardul la ghişeu

Deşi se plâng de faptul că românii nu folosesc cardul pentru plăţi directe, aproape toate băncile locale omit să-şi instaleze POS-uri la propriile casierii. „Noi nu suntem supermarket.” Acesta a fost răspunsul unui consultant al Emporiki Bank întrebat de reporterul RL dacă banca pe care o reprezintă oferă posibilitatea de a plăti ratele prin intermediul cardului bancar.

De altfel, majoritatea celor 39 de bănci locale adoptă aceeaşi politică atunci când vine vorba despre această modalitate de plată. Doar patru bănci, dintre care una doar în jumătate din sucursale, oferă posibilitatea ca propriii clienţi să achite ratele la credit prin intermediul cardului. Restul băncilor chestionate de RL se declară de-a dreptul uimite de o ase-menea soli-citare  „năstruşnică”.

Strategia CEC: POS-ul este bancomat

Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank şi, parţial, CEC Bank sunt singurele bănci unde poţi achita rata cu ajutorul cardului chiar dacă acesta este emis de o altă instituţie de credit. De ce oferă această posibilitate? „Pentru că este un lucru normal. Este o practică peste tot în Europa”, după cum explică cei de la Raiffeisen. Dacă primele trei bănci enumerate mai sus nu percep nici un comision pentru plata cu cardul, a patra (CEC Bank) ne informează că solicită un comision suplimentar „pentru că plata este considerată practic o retragere de numerar de la bancomat”. În rest, costurile sunt zero, în condiţiile în care majoritatea băncilor au comision zero pentru plăţile directe, indiferent unde este instalat cititorul de card.

De ce nu se poate

Celelalte bănci oferă alternative sau justificări. „Dar de ce v-aţi dori să plătiţi rata cu cardul?”, ne întreabă o doamnă de la Millennium Bank. „Aveţi credit la noi şi nu aveţi şi cardul tot aici?”, se miră un angajat al ING. „Folosind cardul Garanti Bank 24 la ATM-urile proprii, clienţii pot plăti 24 de ore din 24 ratele la credit prin depunere numerar în lei”, spun cei de la Garanti. „Puteţi face plata prin transfer bancar, dar nu este recomandabil, pentru că sunt costuri mari. Mai bine retrageţi bani de la bancomat şi apoi faceţi plata la ghişeu”, ne îndeamnă cei de la BRD.

Urmând sfatul şi presupunând că am retrage bani chiar de la automatul băncii respective, ar rezulta o cheltuială suplimentară de aproximativ 7,5 lei la fiecare rată de 1.000 de lei plătită (2,5 lei plus comisionul de 0,5% din suma retrasă).

Bancherii explică şi de ce ar fi foarte greu să instaleze POS-uri la ghişee: probleme teh-nice. „Banca emitentă a cardului ar avea dificultăţi în a-şi încasa comisionul direct din contul ataşat creditului de la banca noastră. Ar fi destul de dificil din punct de vedere tehnic”, explică cei de la Millennium, pe un tipar utilizat de majoritatea celorlalte bănci chestionate. 

Cele mai citite

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...
Ultima oră
Pe aceeași temă