» Cu o intarziere de doi ani, short-selling-ul ajunge si la BVB. Vor avea de castigat, in primul rand, brokerii si societatile de intermediere.
» BVB a decis sa permita oscilatii de pana la 40%. Cu o asemenea "oportunitate", mai conteaza cu ce se ocupa si ce rezultate are emitentul?
» 46 de lei. Atat se cere in prezent pentru o actiune a bursei (Orizont Vest isi lichideaza detinerile). O fi mult, o fi putin?
Prin avizul dat de BNR, saptamana trecuta, noului cod al Depozitarului Central si dupa ce se primeste si avizul CNVM, la bursa se vor putea efectua tranzactii de vanzare in lipsa. Investitorul care vrea sa parieze pe scaderea unui anumit titlu poate imprumuta actiunile respective de la broker, plateste o anumita dobanda pe zi pentru asta, le vinde apoi in piata si poate inregistra profit daca le rascumpara la un pret mai scazut, dupa un anumit interval de timp. Este mecanismul prin care au fost prabusite cotatiile Lehman Brothers in SUA, de pilda, ori au putut fi achizitionate mai multe banci subrezite de concurenta prin intermediul unor astfel de operatiuni, pentru ca apoi, amenintate de retragerea deponentilor, sa fie preluate mai usor.
Cel mai bine ies din aceasta poveste brokerii care vor percepe de la speculatori dobanda pentru titlurile imprumutate, indiferent daca acestia vor castiga sau vor pierde din aceste operatiuni (bineinteles, amatorii short-selling-ului vor trebui sa constituie anumite garantii inainte de a imprumuta actiunile). Remarcam intarzierea cu care reprezentantii pietei de capital autohtone s-au gandit sa implementeze aceste operatiuni: in vara anului 2007, cand SIF-urile se apropiau de 100.000 de puncte, la nivelulul indicelui BET-FI si multe companii de pe Rasdaq se tranzactionau la un PER de 50-100, nimeni nu parea sa ia in calcul ca short-selling-ul ar ajuta la racorirea unei piete umflate de asteptari nerealiste. Cand piata s-a corectat cu peste 50% de la nivelurile de atunci, avem short-selling, intr-un moment in care brokerii nu mai castiga prea bine din comisioane si cauta noi surse de venit.
Iar daca investitorii veritabili par intr-o vacanta prelungita, e bine sa incurajezi si speculatorii. In aceasta categorie se incadreaza si decizia de a permite variatii zilnice de pana la 40% pentru cele mai lichide actiuni incluse in indicele BET. BVB vrea sa semene astfel cu piata americana, unde vezi variatii zilnice mai mari decat cele anuale ale indicilor principali, de unde si aparitia unei specii ciudate, traderul casnic, un personaj care nu mai munceste clasic, ci pandeste de acasa doar oscilatiile cotatiilor, dotat cu tot soiul de grafice si instrumente complicate. Iar cand ai posibilitatea de a face 40% pe zi, ce mai conteaza cu ce se ocupa emitentul respectiv si ce rezultate are? Pietele sunt purtate astfel de sus in jos de tot soiul de fonduri speculative care "ard" micii investitori de buna credinta, pe unde ii prind.
Sunt brokeri care nu mai asteapta listarea BVB la… bursa si afiseaza oferte de vanzare a actiunilor la preturi cuprinse intre 45 si 52 de lei. Valoarea bursei este evaluata astfel la aproximativ 90 milioane euro. Avand in vedere ca nici in perioada de glorie (citeste "bubble") numarul investitorilor activi n-a trecut de 10.000 pe luna, iar piata e inca dominata de emitenti din sfera serviciilor financiare (care trec momentan printr-o pasa proasta), suma nu ni se pare deloc mica.
Pietele bursiere externe cauta motive care sa sustina continuarea trendului ascendent din martie. Volumele in scadere din ultimul timp si miscarea intr-un interval destul de strans al indicilor bursieri releva o precautie din partea investitorilor care incep sa se intrebe daca bursa nu s-a intors prea mult si prea repede. Exista suspiciuni ca multe actiuni ar fi deja supraevaluate." Serban Florea, director de operatiuni