4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum te descurci cu cheltuielile-surpriza

Cum te descurci cu cheltuielile-surpriza

» Bani care zboara pe neasteptate din bugetul personal sunt in fiecare luna. Capitolul cheltuielilor-surpriza poate da peste cap chiar indivizi sau familii cu o disciplina financiara decenta, dar insuficient de bine organizati/organizate la nivel ceva mai detaliat.

Un buget poate fi impartit doar pe capitole mari de cheltuieli – de ex.: facturi, mancare, transport, haine, vacante, timp liber, alte cheltuieli – sau fiecare capitol poate fi impartit in subcapitole mai mici. De pilda, capitolul mancare se poate desface in cheltuieli de supermarket sau bacanie si cheltuieli de restaurant sau fast food, daca obisnuiti sa luati pranzul in oras.
Capitolul "alte cheltuieli" aduna, de regula, cam tot ce nu se califica in mod clar la celelalte capitole. Deseori seamana cu o camara de bloc in care omul ingramadeste tot ce nu incape in dulapurile cu destinatie clara cum sunt cele pentru haine ori incaltaminte. Daca nu o camara, macar o cutie cu de toate tot exista prin fiecare gospodarile. Dar asa cum in camara cu pricina oamenii pastreaza tot felul de lucuri pe principiul "nu stii niciodata cand vei avea nevoie", tot asa capitolul "cheltuieli-surpriza" ar trebui sa isi gaseasca, din capul locului, un loc anume in buget.

Bun, intrebarea e cam cat de mare ar trebui sa fie. De fapt, o intrebare mai utila ar fi ce cheltuieli "neprevazute" sunt cu adevarat cheltuieli-surpriza. In Romania n-am gasit studii pe aceasta tema, asa ca ma voi inspira din ce se poate gasi in SUA. O cercetare realizata de Pew Research Center arata ca aproape o treime din adultii americani au avut de-a lungul unui an o cheltuiala neprevazuta care le-a dat peste cap bugetul personal. De unde le-a venit necazul? Cel mai des din cheltuieli medicale (34%), apoi cheltuieli legate de masina (24%), cheltuieli cu locuinta (20%) si cheltuieli sociale sau destinate copiilor (9%). Daca va uitati la procente, observati ca obiectele (masina si locuinta) aduc cheltuieli neprevazute la fel de des precum persoanele (sanatate, evenimente sociale, copii).

Sa luam obiectele: problema lor e ca uneori au nevoie de reparatii. Sunt ele surprize? Da, daca masina e tanara; nu, pe masura ce masina imbatraneste. Asadar, capitolul "transport" din buget ar trebui sa includa, pe langa "carburant", "intretinere – revizii curente" si subcapitolul "reparatii". Cele mai mari cheltuieli-surpriza vin din reparatii de pe urma accidentelor, daca masina nu este asigurata. Asa ca la capitolul "transport" mai adaugati o coloana: "asigurari". Procentul cheltuielilor- surpriza legate de locuinta poate parea marisor. Daca ma gandesc insa la romanii care locuiesc in blocurile vechi, as spune ca niste bani pusi deoparte pentru o teava sparta la subsol, in miez de iarna, n-ar strica nici unui proprietar.

Revin la "neprevazutele" provocate de persoane. Sanatatea poate aduce surprize foarte costisitoare – de la o banala gripa care poate da in cine stie ce complicatii, la vesti mult mai neplacute, care pot schimba dramatic restul vietii unui individ. Nu mai vorbim de accidentele rutiere, responsabile frecvente in Romania pentru multe probleme, chiar drame familiale. Capitolul "bani albi pentru zile negre" ar trebui deci sa-si gaseasca musai loc in bugetul personal, mai ales in lipsa unei asigurari de sanatate decente.

Doua vorbe doar despre evenimentele sociale. Sunt cheltuieli neprevazute cat se poate de previzibile daca nu traiti izolati de lume. Cadouri pentru colegi, nunta unui prieten, aniversarea unei rude sunt aparitii constante in viata oricarui om. Alocati-le un capitol, cu o suma dinainte stabilita. In acest fel nu veti mai descoperi stresati ca in fiecare an, in decembrie, aproape toata chenzina se duce pe cadourile de Craciun.

Cele mai citite

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă