Criza economică şi financiară mondială au dat peste cap toate conceptele tradiţionale de investiţii. Dintre plasamentele riscante, bursele încă oscilează violent iar piaţa imobiliară nu se ştie când îşi va termina căderea. Însă până şi plasamentele cândva considerate conservatoare au devenit problematice.
Băncile se clatină sub povara creditelor neperformante iar falimentul Greciei a demonstrat că statele nu îşi onorează chiar întotdeauna obligaţiunile. Unul dintre puţinele refugii pentru astfel de momente, aurul, a ajuns la cotaţii atât de ridicate încât se poate prăbuşi oricând. Iar monedele care în mod tradiţional se întăresc pe timp de criză – franci, yeni, coroane suedeze, daneze sau norvegiene şi dolari australieni sau canadieni – sunt acum sabotate de propriile guverne, pentru a păstra competitivitatea la export.
Doar o combinaţie prudentă şi o mare doză de noroc pot slava economiile personale de la dezastru. Iată care sunt sfaturile experţilor consultaţi de RL pentru cei care au strâns sume de ordinul zecilor de mii de euro.
Dolarul ca refugiu
Chiar dacă avem o anumită sumă economisită, dacă dorim să investim trebuie să avem în vedere şi baza de la care plecăm, consideră economistul Bogdan Glăvan.
„Totul depinde de context, unde ne plasăm când dorim să facem o investiţie. E important dacă ai deja o proprietate, dacă ai copii cărora trebuie să le asiguri un viitor şi de asemenea, să ai definit clar pentru ce ai strâns o bună perioadă de timp nişte bani. Dacă acum n-ai casă sau un teren, poate fi bună o investiţie imobilară deşi piaţa nu a deflatat suficient, mai e potenţial de scădere.
Apoi,mai sunt discuţii depsre criza globală pe termen lung. În perioada câtorva decenii, preţurile alimentelor vor creşte şi vor conta suficient de mult în comparaţie cu alte bunuri. Nu e oare prudenţial să te asiguri că vei avea de unde să procuri diverse porduse agricole, pentru tine şi familie? Totul depinde de ce deţii în momentul actul şi cam cât eşti dispus să investeşti”, ne-a declarat economistul Bogdan Glăvan.
Dacă doreşti să cumperi metale preţioase (aur, argint etc) e bine să ai în vedere că este vorba de o investiţie pe termen lun, poate şi 20-30 de ani, apreciază Bogdan Glăvan.
„Aurul nu e o investiţie foarte înţeleaptă pentru o persoană care economiseşte din anumite nevoi şi sume de câteva zeci de mii de euro. Pe termen scurt sau mediu de exemplu, chiar dacă sunt fluctuaţii valutare, cumpărarea de dolari este un bun refugiu. Pentru moneda americană cererea e mare, încrederea e mare, avem o piaţă lichidă şi e ultima monedă care se depreciază”, susţine Bogdan Glăvan.
Bănci şi mix valutar
În momentul actual, pentru o persoană care a economisit nişte bani este bine să se manifeste o oarecare prudenţă şi strategia investiţională să fie una conservatoare, spune economistul Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.
„E un moment în care nu te hazardezi să cumperi active, având în vedere şi situaţia din celelalte ţări europene când situaţia poate evolua prost. Acuma, depinde şi ce orizont de investire ai, când doreşti să cheltuieşti banii.
Pentru o persoana care a adunat cu greu o anumită sumă de bani e bine să caute bănci care sunt oarecum mai departe de zonele de turbulenţă din Europa. De asemenea, nu ar fi rău să ne diversificăm sumele în valută. Poate că e bine să nu avem doar lei şi euro. Ar fi bine să ne găndim la un mix valutar, de ce nu şi dolari americani”, consideră Radu Crăciun.
„E esenţial păstrarea capitalului”
CEC-ul sau alte bănci solide ar putea fi oportunitatea pentru cei care au economisit câteva zeci de mii de euro, spune directorul companiei de consultanţă în investiţii BAC Investment. Matei Păun.
„Cel mai accesibil acum în perioada de criză pentru o persoană care a adunat cu oarecare dificultăţi o sumă de bani este să caute o bancă. Nu recomand un aport investiţional. E criză şi e important să-ţi păstrezi capitalul. Devine o prioritate să nu pierzi din capital, nu trebuie neapărat să câştigi.
Poţi alege nişte bănci solide, CEC-ul de exemplu, dar există şi alte bănci de încredere. Chiar dacă să zicem apare o situaţie dificilă, nu trebuie să ne îngrijorăm pentru că Banca Naţională le va prelua în administrare.
Prudenţa este recomandă în situaţia actualâ. Nu m-aş arunca pe bursă sau să cumpăr fără să fiu prea bine informat acţiuni imobiliare”, declară Matei Păun.
De asemenea, consultantul financiar Lucian Isar apreciază că pentru o persoană care a economisit nişte bani şi e tentat să investească e bine să aibă o anumită ordine în portofoliu şi să aibă în vedere riscul valutar.
„În primul rând ar trebui să evite contabilitatea mentală şi să aibă economii în alta valută decât credite. Dacă există o astfel de situaţie ar pierde cert pe diferenţialul de dobândă şi ar fi expuşi şi riscului valutar. După ce au rezolvat această problemă, ar trebuie să plaseze în perioada următoare, în instrumente cu venit fix garantate şi anume depozite. Au tot timpul sa astepte o nouă corecţie în preţul celorlalte active acţiuni, imobiliare, artă, patente”, susţine Lucian Isar.
Oportunităţi suficiente
Există spaţiu suficient pentru investiţii chiar dacă este criză, consideră economistul şi analistul imobiliar Radu Zilişteanu. În funcţie de cât de mult te pricepi, pentru investiţii e bine „să aduni în mai multe coşuri”, să nu fie totul în acelaşi loc.
„De ce nu şi bursa poate fi avută în vedere pentru investiţii, însă ai nevoie totuşi de anumite cunoştinţe. Pentru persoanele care nu se pricep, recomand prudenţa, chiar dacă li se pare că pot specula un anumit moment. Cu sume mici poţi face investiţii bursiere, continue, repetate în acţiuni cu lichiditate mare, însă necesită pricepere şi o oarecare atenţie.
Imobiliarele rămân o ţintă bună de investiţie dar e bine să ai un consultant din domeniu. Terenurile sunt un segment important care îşi va reveni după criză, e un plasament bun pe termen mediu şi lung. În cazul unei crize prelungite şi generalizate, se preconizează creşterea autoconsumului, deci terenurile agricole pot fi interesante mai ales că au încă un preţ mult mai scăzut decât în alte ţări din Europa. În rest, băncile sunt o oportunitate importantă pentru că te poţi descurca doar informându-te din presă despre nivelul dobânzilor”, a declarat Radu Zilişteanu.
PLASAMENTE
Plusuri şi minusuri
Depozite bancare
+ Dobânzile acoperă – mai mult sau mai puţin – inflaţia iar conturile mai mici de 100.000 de euro sunt teoretic garantate de stat
– În caz de faliment bancar, plata poate dura ani de zile, timp în care inflaţia catastrofală nu este exclusă
Obligaţiuni
+ Chiar dacă posibilitatea falimentelor de stat nu mai poate fi complet exclusă, riscul este mai mic decât în toate celelalte cazuri
– Randamentul în cazul titlurilor foarte sigure este, de cele mai multe ori, mai mic decât inflaţia
Acţiuni
+ Unele titluri încă mai oferă randamente superioare inflaţiei, chiar şi pe termen scurt
– Şocurile pot spulbera peste noapte zeci de procente din agoniseală
Imobiliare
+ alese cu grijă, unele investiţii se pot dovedi adevărate oportunităţi pe termen mediu şi lung
– în medie, piaţa nu pare să se fi oprit deocamdată din scădere
Metale preţioase
+ oferă o protecţie bună împotriva inflaţiei
– preţurile au crescut atât de mult încât nu poate fi exclus riscul unei prăbuşiri
Valute
+ un coş de valute poate asigura protecţie în cazul în care vreuna dintre monede se depreciază abrupt, dar şi câştiguri în caz de deflaţie
– o eventuală inflaţie globală şi deprecierile competitive pot eroda întregul portofoliu simultan
Banii “la saltea”
+ Elimină riscurile ca depozitarul să dea faliment
– Nu oferă nici un fel de randament sau protecţie la inflaţie, pot fi scoşi din circulaţie sau furaţi