7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăAlegeri 2016Cine va primi tichete de vacanţă şi unde se pot folosi

Cine va primi tichete de vacanţă şi unde se pot folosi

Angajatorii vor putea acorda salariaților vouchere pentru petrecerea concediului în țară, în limita a 6 salarii medii pe economie. Camera Deputaților a aprobat, în cele din urmă, Legea tichetelor de vacanță.

Bugetarii vor primi aceste vouchere, însă pentru companiile private este opțional. Firma decide dacă acordă sau nu angajatului tichete de vacanță, primă de vacanță sau nici una, nici alta. “Prima de vacanță se impozita cu 83% suma brută. În cazul voucherelor de vacanță, impozitul este de 16%, fiind achitat fie de angajator, fie de salariat, asemenea tichetelor de masă. Societatea noastră va acorda vouchere de vacanță tuturor angajaților”, ne-a spus Andrei Istrate, președintele CA al firmei SC Ambasador din București. Acest sistem de vouchere de vacanţă păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor. Voucherele sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale.

Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Mirela Matichescu, a explicat, pentru „România liberă“, cum va funcționa sistemul tichetelor de vacanță: “Angajatul va primi voucherul pe suport de hârtie sau în format electronic, adică un card, urmând să-l folosească direct la hotelurile clasificate de ANT sau la agențiile de turism”. Matichescu a făcut un calcul din care rezultă cât are de câștigat industria turistică autohtonă prin utilizarea acestor tichete. “Voucherele de vacanță vor aduce o infuzie de cel puțin 400 de milioane de euro în industria turistică autohtonă. Calculul este simplu: la circa 5,3 milioane de salariați cu carte de muncă, la care se adaugă 600.000 de bugetari, dacă numai 10% primesc vouchere în valoare de 3.000 de lei fiecare, rezultă aproximativ 400 de milioane de euro, bani ce rămân în țară. Pe de altă parte, vorbim despre refacerea forței de muncă a angajaților”, susține Mirela Matichescu. Aceasta este convinsă că noua lege va stimula angajatorii să majoreze salariile apelând la aceste vouchere, și nu acordând sume în plus salariaților.

Emiterea voucherelor de vacanţă rămâne sub controlul Ministerului Finanţelor şi va permite intrarea pe piaţă a oricărui actor care respectă condiţiile. După adoptarea ordonanţei privind voucherele de vacanţă, noile prevederi vor intra în vigoare în 30 de zile de la promulgare.

Cine a pus piedici tichetelor de vacanță

Presa a arătat că proiectul a fost blocat de parlamentarii ale căror soții și rude sunt angajate la instituţii de stat sau la societăţi comerciale cu capital de stat, unde, până acum, puteau beneficia de prime mult mai mari decât valoarea voucherelor de vacanţă, bani pe care-i puteau utiliza așa cum doreau, nu doar pentru concediile în țară. Ziua News a scris că soţia senatorului PSD de Sibiu, Viorel Arcaş, Monica Rozeta Arcaş, este angajată la Romgaz Mediaș, unde beneficiază de o remuneraţie lunară de circa 8.000 de lei. Alți doi membri ai Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, senatorii PSD Laurenţiu Coca şi Augustin Mitu, îşi au soţiile angajate la companii de stat. Mihaela Coca, soţia senatorului Laurenţiu Coca, este angajată la Direcţia Apelor Olt, unde primeşte lunar circa 3.100 de lei, iar consoarta senatorului Augustin Mitu, Gabriela, figurează pe statele de plată de la Eximbank Ploieşti, de unde ridică lunar circa 6.000 de lei.

Reamintim că Parlamentul a adoptat Legea nr. 94/01.07.2014, privind voucherele de vacanţă. Ulterior, Executivul a modificat legea prin Ordonanţa nr.8 din 31 iulie 2014, şi a amânat, astfel, emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015. Proiectul s-a împotmolit la Senat. 

Cum funcționează voucherele în Ungaria

Țara vecină a introdus mai demult sistemul tichetelor de vacanță, industria turistică locală primind, conform experților, un plus de 150 milioane de euro. Ungaria a copiat modelul francez, acesta fiind introdus pentru prima dată în 1998. Studiile au arătat că 38,5% din salariații ungari au utilizat tichetele la pensiuni, 26,9% în turismul balnear și de wellness, iar 23,1% la hotelurile de 1-3 stele.

400 milioane de euro, cel puțin, se estimează că va primi industria turistică locală prin introducerea tichetelor de vacanță.

Cele mai citite

Tinmar înhață contractul de 100 milioane de lei de la RAJA Constanța

La licitația pentru furnizarea de energie pentru RAJA Constanța s-a dat o luptă în doi: Oancea de la Tinmar și Tudose de la...

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă