Nu există un răspuns unic la la întrebarea: “Ce este mai avantajos, să cumperi o locuinţă prin programul «Prima Casă» sau să o închiriezi?”. Concluzia se desprinde dintr-un studiu comparativ ce ia în calcul ratele bancare la un credit „Prima Casă“ şi chiriile percepute pentru diferite tipuri de locuinţe în zece oraşe importante ale ţării.
Rata aferentă unui credit ipotecar luat prin programul “Prima Casă” poate fi cu până la 54% mai mică decât chiria plătită pentru acea locuinţă, însă, pe de altă parte, aceeaşi rată poate depăşi cu până la 35% nivelul chiriei corespunzătoare, arată un studiu efectuat de către portalul imobiliare.ro în colaborare cu una dintre principalele bănci comerciale din România.
În principiu însă, este mai avantajos să cumperi o locuinţă prin programul “Prima Casă” decât să plăteşti chirie, susţin autorii studiului.
În privinţa garsonierelor şi a apartamentelor cu 2 camere diferenţa maximă între rate şi chirii, de 23%, se întâlneşte în Bucureşti, în cartierele Crângaşi, Drumul Taberei, Giuleşti şi Militari,arată studiul. În acestea este mai avantajos să cumperi o locuinţă prin credit “Prima Casă”. Programul este avantajos şi în cazul garsonierelor din Iaşi (diferenţă de 26%, respectiv 132 euro rata lunară faţă de 180 de euro chiria), Sibiu (diferenţă 22%, anume 117 euro rata lunară faţă de 150 de euro chiria) şi Ploieşti (diferenţă 20%, 120 euro rata lunară şi 150 euro chiria).
Este însă mai avantajos să fii chiriaş în Craiova, localitate unde rata la un apartament de două camera este cu 18% mai mare decât chiria (212 euro rata, 180 euro chiria). O situaţie similară se întâlneşte şi în Oradea, unde diferenţa este de 16% (174 euro rata, 150 euro chiria).
În cazul apartamentelor de trei camere situaţia stă astfel: este cel mai avantajos să închei un contract prin “Prima Casă” în zona central-nord a Capitalei (diferenţă de 54%, respectiv rata lunară de 327 euro faţă de o chirie de 710 euro la acest tip de locuinţă), zonele centrale, semicentrale şi sectorul 1 cu diferenţe cuprinse între 18 şi 37%. În celelalte oraşe analizate, în cazul apartamentelor de trei camere este mai avantajoasă o locuinţă închiriată, excepţie făcând localităţile Cluj şi Iaşi, în care alternativele sunt perfect comparabile. Cea mai avantajoasă situaţie se întâlneşte în Craiova, localitate unde rata de plată, respectiv 269 de euro, este cu 35% mai mare decât chiria lunară de 200 de euro.
În Bucureşti singurul caz în care este mai avantajos să stai cu chirie decât să deţii o locuinţă luată prin “Prima Casă” se întâlneşte în sectorul 4. Aici rata la creditul aferent unui apartament de trei camere este de 327 de euro, în timp ce chiria este de 300 de euro.
Cât priveşte nivelul chiriilor la apartamentele de trei camere, în Bucureşti acestea sunt cuprinse între 300 de euro (chirie întâlnită doar în sectorul 4) şi 710 euro. Chiriile pentru acest tip de locuinţe sunt de 330 euro în Cluj-Napoca, 300 de euro în Iaşi şi Braşov, 260 de euro Ploieşti, Constanţa şi Timişoara, 250 de euro Sibiu, 200 de euro în Craiova şi Oradea.
“Cu excepţia apartamentelor din zonele centrale şi nordul Bucureştiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare «Prima Casă». De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele oraşe ale ţării se încadrează în acest program, singura excepţie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, spune Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.
Cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro.
În Cluj-Napoca, un apartament de 3 camere prin “Prima Casă” poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro). În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere.