România este încă în urmă la plăţile electronice, dar are oportunitatea să parcurgă mai repede nişte etape, cred participanţii la dezbaterea “The Future in Banking Technology”, organizată ieri de Medien Conferences şi moderată de România Liberă.
Care este viitorul
Plăţile cu telefonul mobil, un sector încă neexplorat în România, ar putea deveni cea mai simplă metodă de plată într-un viitor previzibil. Potenţialul vine din faptul că, şi în România dar şi la nivel mondial, numărul telefoanelor mobile este substanţial mai mare decât numărul conturilor bancare, a explicat Igor Grzalja, Business Developement Manager la Asseco SEE Croaţia. La nivel mondial, există patru miliarde de telefoane mobile şi doar un miliard de conturi bancare. În România, penetrarea telefoniei mobile este de 115% raportat la populaţie, în timp ce există doar un cont bancar activ la fiecare două persoane. Faptul că telefonia este atât de familiară utilizatorilor va permite inclusiv plăţile directe între utilizatori, în orizontul anului 2020, opinează participanţii la dezbatere.
Faze intermediare
Mobilitatea plăţilor are mai multe faze intermediare, detaliază Cătălin Madan, consultant al KPMG. Acum, în comportamentul populaţiei se observă migraţia de la bancomat la plăţile în magazine. Următorul pas îl reprezintă plăţile cu carduri fără contact, care permit utilizarea pentru servicii de transport dar şi cumpărături de valoare mică, pentru care să nu mai fie nevoie de PIN sau semnătură. BRD încearcă să creeze o platformă universală, care să accepte carduri contactless emise oriunde în lume, explică Dana Demetrian, director de administrare reţea în cadrul băncii. Deocamdată, cea mai cunoscută soluţie, adoptată de RATB, presupune o tehnologie licenţiată la care băncile pot avea acces doar în urma negocierilor individuale cu contractorul UTI Systems.
Baza de pornire
Pentru o vreme, soluţiile electronice şi cele automatizate vor coexista totuşi cu plăţile cash, pentru că vor exista în continuare avantaje ale bancnotelor care nu pot fi înlocuite uşor, spune Ilias Gnokis, partener al companiei de logistică Mellon România. Deocamdată, România este în urma Uniunii Europene la numărul de carduri, cu 0,6 faţă de 1,6 pe locuitor, spune Dana Demetrian. În cazul punctelor de plată active din magazin, în România sunt 5300 pentru fiecare un milion de locuitori faţă de 25000 în UE. Media bancomatelor este ceva mai apropiată, cu 525 la un milioon de locuitori în România şi 770 în UE.