17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Bursele cresc, interesul pentru actiuni scade

Bursele cresc, interesul pentru actiuni scade

» Cum credeti ca a evoluat in ultimele 6 luni numarul de accesari pe site-ul micilor investitori autohtoni, AGF.ro, in conditiile unui raliu consistent al burselor? Poate credeti ca a crescut… Gresit! A scazut!

» Cine a cumparat actiuni in aceasta perioada? Multe voci afirma ca bancile care primesc injectii generoase de lichiditate din partea Fed, BCE etc. sunt pe pozitii la cumparare. Devine tot mai clar insa cine vinde: insiderii.

Va imaginati, probabil, ca o miscare ascendenta care dureaza de mai bine de 6 luni va determina o crestere consistenta a interesului fata de burse, nu? Cei care fusesera blocati pe actiuni o lunga perioada de timp devin brusc entuziasti, vor sa comenteze si sa exulte impreuna cu tovarasii de suferinta, cei care au stat cuminti pe cash si au intrat gradual la cumparare, devin tot mai excitati pe masura ce pietele isi continua urcarea, trepidand si ei de comentarii avizate pe forumurile specializate, postand link-uri etc. Ei bine, am avut o surpriza verificand pe trafic.ro cifrele privind audienta site-ului speculatorilor si investitorilor locali. In martie, prima luna de cresteri pe burse pe AGF.ro, au fost 94.000 de vizite, conform trafic.ro. In aprilie avem insa 89.000, cifrele continua sa scada in mai (79.800), iunie (72.800), iulie (67.800). In fine, in august, o crestere anemica de 0,4% (68.100 vizite).

 

Daca ne raportam la vizitatorii unici, gasim o situatie asemanatoare. O crestere de 7% in martie (13.400 – generata probabil de numarul mai mic de zile de tranzactionare din februarie), urmata de 4 luni de scadere pana la 10.060 vizitatori in iulie, si o crestere anemica de 1,4% in august (10.190). Din pacate, pe www. trafic.ro nu se monitorizeaza  accesarile site-ului bursei (www. bvb.ro) pentru a face o comparatie. Care sa fie explicatia? Poate ca nu cred prea multi in cresterea burselor, in conditiile in care economiile nu dau semne convingatoare de revenire. Speculatorii au luat pozitii, investitorii autentici mai asteapta (iar speculatorii sunt oricum mereu in piata, fie cu pozitii de cumparare, fie de vanzare).  

Cine rade la urma rade mai bine
Cine cumpara insa actiuni in aceste conditii? In tot cazul, nu insiderii, cei care se presupune ca stiu cel mai bine starea companiei din interior si perspectivele pe termen scurt si mediu. Un articol interesant din CNN Money chiar titra, pe 12 septembrie: "Insiderii vand ca si cand n-ar mai exista ziua de maine". (n.a – pentru editia online, vedeti aici articolul integral-http://money.cnn.com/ 2009/09/10/news/ economy/insider.sales/index.htm).
Trebuie remarcat ca insiderii au fost la cumparare la inceputul anului, iar in martie diferenta pozitiva dintre valoarea achizitiilor si ce a vanzarilor de actiuni din partea oficialilor companiilor cotate a fost cea mai mare. Dupa care s-a produs o inversare de trend, valoarea vanzarilor fiind semnificativ mai mare decat cea a noilor achizitii, totul culminand in august, cand, la fiecare dolar utilizat pentru achizitia de actiuni, insiderii au vandut de 31 dolari. De la valoarea de 666 puncte, indicele S&P 500 depasise joi 1.060 de puncte, avans asigurat in principal din contributia financiarelor.

Viitor de… aur?
In ciuda declaratiilor linistitoare ca marile economii ale lumii au iesit din recesiune, lucrurile se indreapta, iar investitorii nu mai au de ce se teme, pretul aurului a continuat sa creasca, in ultima saptamana mentinandu-se peste 1.000 dolari/uncia. Este o evolutie consemnata totusi intr-un climat deflationist, justificata doar de neincrederea, in crestere, in banii de hartie, dupa ce Bancile Centrale au supus masa monetara unui proces intens de dilatare. Ramane de vazut cum se va comporta aurul in momentul in care primele semne de inflatie isi fac aparitia.

666 si 911
Evolutiile din pietele financiare, dar si anumite evenimente majore din istoria recenta dau uneori senzatia ca cineva pasionat de ritual si numerologie se joaca cu noi. Bursa Americana si-a revenit de la 666 puncte, minimul inceputului de an. Atentatul din 11 septembrie 2001 (9/11) a avut loc la o data care replica numarul apelurilor de urgenta in SUA (911). Atentatul de la Madrid s-a produs apoi dupa 911 zile (11 martie 2004). Ramane de vazut daca aceasta miscare violent ascendenta pe burse va fi urmata de un echivalent al "9/11" pentru actualele cotatii, dat fiind caracterul profund speculativ al trendului actual.

Cele mai citite

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: vreme plăcută, dar cu ploi răspândite în aproape toată țara

În următoarele două săptămâni, România va experimenta o vreme predominant plăcută, conform prognozei publicate luni de ANM. Totuși, ploile vor fi frecvente în majoritatea...

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă