5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Banii europeni, CHELTUIŢI cu cap: Femeile de peste 45 de ani, reintegrate...

Banii europeni, CHELTUIŢI cu cap: Femeile de peste 45 de ani, reintegrate pe piaţa muncii

Aproximativ 2.800 de femei au fost calificate gratuit ca lucrătoare în comerţ, în alimentaţie sau în industria hotelieră, într-un proiect finanţat din fonduri europene, „Munca are genul feminin”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Citeşte şi De ce nu-şi găsesc femeile de 45 de ani un loc de muncă

Bugetul proiectului s-a ridicat la 12 milioane de lei, iar pentru o beneficiară s-au cheltuit aproximativ 2.000 lei, precizează organizaţia  Communication for Community (C4C), în comunicat.

După doi ani şi jumătate de implementare a proiectului, 3.734 de femei au beneficiat de consiliere psihologică gratuită, 3.346 de femei au fost mediate pentru a-şi găsi un loc de muncă sau pentru a promova în carieră, iar 60 de femei au absolvit cursul de formare în domeniul TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor).

Cursantele au trecut prin mai multe etape înainte să ajungă la orele de teorie: informare, consiliere psihologică şi mediere (în care se stabileşte un dialog între beneficiare şi angajatori).

În ceea ce priveşte profilul beneficiarelor, circa o treime au absolvit 12 clase, iar 16% au terminat zece clase. O treime din femei au între 40 şi 54 de ani, iar o treime au vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani. Circa 55% dintre beneficiare locuiesc în mediul rural, iar 44%, în mediul urban. Circa 20% dintre beneficiarele cursului nu au lucrat niciodată, iar 16% sunt şomere de lungă durată (adică nu mai primesc nici măcar indemnizaţie de şomaj). Aproximativ o zecime sunt şomere, iar 52% lucrează.

„Anul 2012 a fost de departe cel mai dificil an POSDRU şi încă avem de achitat multe datorii financiare. De aceea, este o mare realizare pentru noi că am putut duce la bun sfârşit acest proiect”, a explicat managerul Daniela Vişoianu.

Citeşte şi SCANDALUL FONDURILOR EUROPENE continuă. AMPOSDRU, dată în judecată de un ONG. Vezi poziţia Autorităţii

Femeile au o mai mare longevitate la locul de muncă – în medie cu 0,6 ani mai mult decât bărbaţii -, dar au beneficii financiare net inferioare lor, în condiţii egale de educaţie sau tip de ocupaţie: 1.502 lei câştigă în medie bărbaţii şi 1.196 lei femeile, potrivit anchetei sociologice „Piaţa forţei de muncă cu accent pe fenomenul segregării ocupaţionale, pe gradul de ocupare în rândul femeilor”, realizată în cadrul proiectului „Munca are genul feminin”.

Cele mai multe femei care se califică pentru un alt loc de muncă caută  joburi în comerţ, sănătate/ asistenţă socială, hoteluri/ restaurante, servicii de îngrijire vârstnici şi copii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă