1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Banci in zodia Negociatorului

Banci in zodia Negociatorului

» Daca aveti economii mai consistente – spre 100.000 de lei (deci, macar un miliard in bani vechi) sa zicem –, n-ar fi rau sa faceti o vizita pe la ghiseele bancare. Discret, cateva banci comerciale au inceput sa spuna unora dintre clienti – de regula cei mai instariti si fideli – ca sunt dispuse sa negocieze dobanzile la depozite uneori chiar cu 4-5 procente peste ceea ce apare prin ofertele din pliante ori prin tabelele afisate la ghisee.

De la inceputul anului, trei cunoscuti – unul dintre ei proprietarul unei mici afaceri –, cu banii depusi in trei banci diferite, mi-au spus cum au primit, pe soptite, oferte de dobanda mai generoase decat au avut anterior. De la tustrei am aflat ca oferta apare fie cand omul ajunge cu diverse treburi pe la ghiseul bancar ori, mai ales, daca se decide sa retraga o suma importanta, cum ar fi sa strice un depozit mai vechi, de exemplu.
Ca sa verific povestile, am imbracat haina unui client obisnuit si am facut o vizita ori am sunat la cateva banci comerciale. Scenariul: sunt un client persoana fizica, am 100.000 de lei si caut un depozit avantajos.
Pe pliantele si afisele de promovare, dobanzile pentru un depozit pe termen scurt (1-3 luni) sunt, de obicei, 13-14,5%. Cum o intrebare in plus nu strica niciodata, am vrut sa vad daca pot negocia si cam ce as putea obtine in plus.

Printre ofertele de ghiseu, cea mai atractiva e la banca Intesa Sanpaolo, care plateste pentru lei 15,49% adica ROBOR la o luna (1M). Dobanda se actualizeaza, in prima zi a fiecarei luni calendaristice, in functie de indicele ROBOR (1M) din penultima zi lucratoare a lunii precedente. Depozitele se pot face pe 3, 6, 9 sau 12 luni si nu se prelungesc automat la scadenta. Am intrebat (la telefon) daca pentru sume mai mari se poate negocia dobanda si raspunsul a fost afirmativ. "Cat?" "Se discuta la ghiseu, in functie de suma depusa".
La BRD produsul pe care il promoveaza functionarii se cheama Depozitul 1.000 (atat este limita minima ca sa puteti face depozitul). Dobanda nu este spectaculoasa, dar banca spune ca avantajul e in alta parte: e fixa! Cel mai bine platit e depozitul pe 3 luni (13,75%). Cel pe un an primeste 13%.

 

La dobanda fixa, avantajul unui termen mai lung apare atunci cand dobanzile din piata scad. Cum bancherii se asteapta ca BNR sa reduca dobanda de referinta (acum 10,25%), bancile comerciale vor reduce la randul lor dobanda, caz in care ar putea fi un plasament atractiv pentru cei care nu au nevoie de bani pana anul viitor. O paranteza: in martie 2005, de exemplu, dobanda de referinta era 10,75%; o luna mai tarziu, in aprilie, banca centrala a redus la 8,45%, iar in piata monetara ROBOR (1M) a scazut de la peste 12% la aproape 9%. Revenind la BRD, si aici se poate negocia, dar abia de la 100.000 de euro in sus.
La Unicredit Tiriac o domnisoara draguta imi prezinta "o superpromotie". Peste 50.000 de lei si banca plateste 14% daca fac un depozit pe doua luni. Promotia se termina la sfasitul lunii ianuarie. Ii spun ca aduc dublu daca negociem dobanda. "Mai mult nu va pot oferi". Imi spune insa ca are o dobanda foarte atractiva (7%) la euro. Cum nu vreau sa renunt acum la lei, multumesc si plec spre alta banca.

Urmatoarea oprire: Alpha Bank. Aflasem de la una dintre cunostinte ca, pentru sume considerabile, un negociator tenace poate obtine chiar peste 20%. Cea mai buna oferta de la ghiseu: 14,25% pentru depozitul la trei luni, 14% pentru cel pe o luna. O doamna amabila imi spune ca daca aduc mai mult de 25.000 de lei, putem discuta. "As vrea sa aduc 100.000… stiu ca zilele trecute plateati in jur de 20%". "Azi (n.n. – vineri, 16 ianuarie) va putem oferi 17,70. Doriti sa va deschid un cont?", intreaba zambitoare doamna. Ii multumesc, cer un termen de gandire si ma indrept spre urmatoarea banca.
La Libra, dupa ce spun suma, e chemat la discutii directorul de sucursala. Oferta din pliantul bancii este 13,50% pentru o luna. Pentru 3 luni primesc un procent in plus. "Sunteti cam zgarciti, o alta banca mi-a oferit mai mult". Domnul director apuca telefonul suna si imi scrie cu creionul ultima oferta: un procent in plus la depozitul pe o luna si 0,75% pentru cel la 3 luni. "stiu de oferta concurentei, dar noi atat va putem oferi. Nu suntem disperati dupa lichiditati", spune amabil omul in costum.

O alta negociere la Credit Europe Bank. Ajustez tactica si sunt hotarat sa "merg" un pic mai tare: le voi spune cea mai buna oferta de pana acum (17,70 la Alpha Bank). Discutam despre suma, iar functionarul cere ragaz sa sune un sef. Raspunsul: 18%.
Chiar daca unele procente par mai atractive decat celelalte, ar fi bine ca, atunci cand va decideti sa faceti un plasament, sa socotiti si alte elemente: marimea si reputatia bancii, taxe si comisioane ori, daca e cazul, oportunitatea lichidarii inainte de scadenta a unor depozite poate mai prost platite. Ganditi-va bine ce termen vi se potriveste cel mai bine, in functie de planurile personale. si nu uitati o lege de baza a plasamentelor: cum e castigul asa e si riscul!

Cele mai citite

Horoscop 24 decembrie 2024. Reflecție, introspecție și relaxare

Horoscop 24 decembrie 2024. Ziua aceasta oferă momente de reflecție și oportunități de introspecție pentru toate zodiile, fiecare semn având propria cale spre echilibru...

Acțiunile Volkswagen au scăzut cu 3% în prima parte a zilei de luni, 23 decembrie 2024

Acțiunile Volkswagen au scăzut cu 3% în prima parte a zilei de luni, pe fondul incertitudinii legate de acordul semnat vineri cu sindicatele, care...

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...
Ultima oră
Pe aceeași temă