15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăAldineStrategie comună UE pentru combaterea radicalizării tinerilor

Strategie comună UE pentru combaterea radicalizării tinerilor

Parlamentul European cere, într-o rezoluție aprobată miercuri, o strategie comună UE pentru combaterea radicalizării tinerilor cetățeni europeni. 

Rezoluția conține propuneri concrete privind o strategie cuprinzătoare pentru combaterea extremismului, ce ar trebui să fie aplicată cu precădere în închisori, online și prin educație și incluziune socială.

Întărirea schimbului de informații între statele membre

Parlamentul propune crearea unei liste negre UE cu jihadiști și suspecții de terorism jihadist și cere statelor membre să se asigure că luptătorii străini sunt puși sub control judiciar și, dacă este necesar, în detenție administrativă la întoarcerea în Europa până are loc procedura judiciară.

Parlamentul subliniază nevoia de verificări obligatorii și sistematice la granițele externe a celor care se întorc în UE și cere ca schimburile de informații între autoritățile naționale și Europol să fie întărite pentru a identifica mai bine și a monitoriza suspecții de terorism. Deputații mai cer statelor membre să utilizeze mai bine alte instrumente cum ar fi Sistemul de Informații Schengen. 

Deputații reiterează angajamentul lor de a colabora pentru un acord în privința Registrului UE cu numele pasagerilor (PNR) până la sfârșitul lui 2015. Cu toate acestea, ei subliniază că EU PNR este doar un instrument în lupta împotriva terorismului și că este necesară o strategie cuprinzătoare contra terorismului.

Măsuri pentru a-i face să se răzgândească pe luptătorii străini

Parlamentul sugerează confiscarea pașapoartelor și blocarea mijloacelor financiare pentru a preveni plecarea potențialilor luptători străini din UE. Astfel de măsuri preventive ar trebui însoțite de sisteme de sprijin cum ar fi linii fierbinți la care familiile și prietenii să poată primi ajutor rapid dacă se tem că cineva s-a radicalizat sau este pe cale să se alăture unei organizații teroriste. 

Deputații subliniază și nevoia de a întări dialogul intercultural prin sistemele de educație și în cartierele dezavantajate pentru a preveni marginalizarea și a promova incluziunea.

Deputații propun segregarea deținuților radicalizați ca posibilă măsură pentru a preveni ca închisorile să devină teren fertil pentru răspândirea extremismului radical și violent.

Prevenirea răspândirii extremismului violent online și în închisori

Pentru a preveni distribuirea de mesaje de ură și de laudă la adresa terorismului pe internet, Parlamentul cere ștergerea imediată a conținutului ilegal despre extremism violent, în conformitate cu drepturile fundamentale. Statele membre ar trebui să aibă în vedere acțiuni legale, inclusiv procese penale, împotriva companiilor și furnizorilor de internet și medii sociale care refuză să respecte cererile administrative sau judiciare de a șterge conținutul ilegal sau care susține terorismul, mai spun deputații. 

Cele mai citite

VIDEO. Dana Budeanu îi atacă pe părinții lui Vlad Pascu: “Sunt cel puțin la fel de responsabili”

În cadrul emisiunii "Punctul Culminant" de la România TV, difuzată joi, Dana Budeanu a fost invitată să vorbească despre unele subiecte de actualitate extrem...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă