22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăAldine„Snowflake“ Bentley: Fotograful fulgilor de nea

„Snowflake“ Bentley: Fotograful fulgilor de nea

„La microscop am descoperit că fulgii de nea sunt de o frumusețe miraculoasă și mi se părea trist că această frumusețe n-a putut fi admirată și de alții. Fiecare cristal era o capodoperă și niciuna dintre forme nu se repeta. Când un fulg se topea, forma lui unică se pierdea pentru totdeauna, frumusețea lui extraordinară dispărând fără a lăsa în urmă vreo mărturie materială a existenței sale“, scria Bentley în 1925.

Încă de când era puști, Willie a fost pasionat de fenomenele naturii. Fulgii de zăpadă îi privea însă cu o fascinație aparte. La început, în primii ani, a încercat să-i deseneze, dar nu apuca niciodată să termine pentru că fulgii se topeau. Într-o bună zi, frustrarea i-a fost alungată de părinți, care i-au luat un aparat de fotografiat dotat și cu un microscop, combinație numai bună pentru a imortaliza micile cristale de apă.

Contemporanii îi priveau pasiunea cu o anumită reținere și o considerau cam nelalocul ei, dar răbdarea și ambiția de autodidact ale lui Wilson s-au impus în timp: de-a lungul a patru decenii a realizat mai bine de 5.000 de capturi de fulgi de zăpadă, recordul fiind atins în timpul unui viscol puternic din 1928, când a pozat mai bine de o sută de fulgi.

Munca de o viață, prezentată într-o carte

Microfotografiile sale cu cristale de zăpadă au fost achiziționate de instituții și universități din întreaga lume, iar în 1903 Bentley a donat o colecție de aproape 500 de fotografii celebrului Institut Smithsonian pentru a fi sigur că vor fi păstrate la loc ferit de foc sau alte prăpăduri. Cariera sa este completată de numeroasele articole publicate în reviste de prestigiu, ca Scientific American și National Geographic.

 

La vârsta de 66 de ani, Bentley a publicat și „Snow Crystals“, o carte cu peste 2.400 de imagini de cristale de zăpadă, prin care a încercat să prezinte lumii efortul său de o viață. Câteva luni mai târziu, la 23 decembrie 1931, Bentley moare, cum altfel?, de pneumonie, în casa familiei sale din Jericho. Drept recunoaștere pentru contribuția sa la cunoașterea fulgilor de zăpadă, astăzi mai este alintat și „Snowflake“ Bentley.

Bentley și mama sa, adunând zăpadă, 1890

 

*Articol preluat de pe Savantgarde.ro proiect susținut de Combridge, membru Deutsche Telekom Group

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Cod galben de inundații pe râuri din șase județe. HARTA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis atenţionări Cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pentru râuri...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă