Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Experimentul Pitesti

Un substantial volum, de peste 500 de pagini, editeaza Filiala Arges a Fundatiei Culturale Memoria, sub titlul "Experimentul Pitesti". In principal, acesta strange, ca si celelalte aparute pana acum, comunicarile prezentate la simpozionul ...

Share

Doinel Tronaru 0 comentarii

18.11.2006 - 00:00
Un substantial volum, de peste 500 de pagini, editeaza Filiala Arges a Fundatiei Culturale Memoria, sub titlul "Experimentul Pitesti". In principal, acesta strange, ca si celelalte aparute pana acum, comunicarile prezentate la simpozionul "Experimentul Pitesti Ð Reeducarea prin tortura", a carui a V-a editie s-a desfasurat la Pitesti, in perioada 23-25 septembrie 2005, cu tema "Opresiunea culturii traditionale romane in timpul dictaturii comuniste". Editorul si coordonatorul volumului este prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, presedintele filialei si al lucrarilor simpozionului, iar traducerile in engleza apartin Rozaliei Rodica Popa si lui Ilie Popa. Aleksandr Soljenitin descria "Fenomenul Pitesti" ca "cea mai teribila barbarie a lumii contemporane", iar volumul de fata se doreste "un pas important in lupta impotriva uitarii, contribuind la descoperirea adevarului despre istoria recenta a Romaniei". La editiile simpozionului au participat cu comunicari multi fosti detinuti politici trecuti prin reeducare atat ca torturati cat si ca tortionari. Astfel au putut sta alaturi torturati si tortionari, impreuna incercand sa scoata la lumina acest oribil si criminal experiment.
A doua sectiune, a simpozionului si a cartii, prezinta lucrari despre opresiunea culturii romanesti, privind intemnitarea si uciderea a mari oameni de cultura de nivel european, modificarea sistemului de invatamant, mistificarea istoriei romanilor. Partea a treia contine alte lucrari despre dictatura comunista. Printre semnatari, nume cunoscute si prestigioase, precum: Cristina Anisescu, Mihai Radulescu, Sergiu Grossu, Gh. Penciu, Cicerone Ionitoiu, S. Radulescu-Zoner, Micaela Ghitescu, Ioan Lacusta, Al. Zub. A VI-a editie a simpozionului a avut loc anul in curs, in luna septembrie, si a reunit in jur de 100 de fosti detinuti politici, din tara si strainatate (insumand mai mult de 650 de ani de detentie politica).
Retinem studiul Reeducare prin incultura de Mihai Neagu, fost detinut politic din Bucuresti. "In activitatea de indeplinire a acestui program partidul s-a sprijinit pe indivizi de la marginea societatii, inculti si inversunati impotriva valorilor spirituale..."

Citește totul despre:

Comentarii