Experţii tehnici ai Comisiei Europene susţin că existenţa raportelor MVC pentru România şi Bulgaria înseamnă că în cele două ţări sunt probleme. "Din moment ce ne aflăm în continuare aici, înseamnă că nu am ajuns încă la punctul final", susţin aceştia. Un nou raport MCV va fi realizat pe parcursul anului 2015, urmând a fi făcut public în prima parte a lui 2016.
Experții care au contribuit la realizarea raportului au precizat că România se află într-un progres continuu, problema adusă acum în discuție fiind aceea de a consolida progresele făcute, pentru ca acestea să devină ireversibile.Ei au precizat că, de la ultimele evaluări, s-au îmbunătățit atât chestiunile privind independența sistemului judiciar și a nominalizărilor în sistem, cât și cea a respectării hotărârilor judecătorești.
"Raportul vorbește despre cum a funcționat sistemul în aceste privințe și unde apar în continuare neajunsuri. Vorbește și despre încercările importante care s-ar putea să apară în aceste domenii în următoarele luni. De importanță în ultimul an în special a fost ultima fază de modernizare a codurilor legislative din România. Este un proces dificil, bineînțeles, dar veți vedea și în raportul nostru că arătăm că această încercare a fost trecută cu succes în România“, au precizat experţii, citaţi de Mediafax.
Aceștia au nominalizat ca exemple de bună funcționare atât Înalta Curte de Casație şi Justiţie, cât și Consiliul Suprem al Magistraturii, precum şi Agenția Națională de Integritate. În cazul ANI s-a scos în evidență faptul că un mare procent din hotărârile ANI au fost reconfirmate în instanță, însă s-a remarcat și în acest raport că Parlamentul încă "ezită" să aplice anumite decizii ale ANI confirmate în instanță.
Una dintre cele mai importante probleme semnalate, care se regăsește și în recomandări, face trimitere la hotărârile diferite pe care le dau instanțe diferite asupra aceleiași spețe sau chiar asupra aceluiași dosar.
Experţii tehnici nu au precizat dacă Bulgaria și România vor fi separate într-o viitoare evaluare în cadrul MCV, spunând că aceasta este "o situație ipotetică, cele două țări fiind tratate în mod diferit, fiecare având propriile merite".