Zainea a demisionat din Parlament și din USR pentru ca candida ca independent.
El a explicat că s-a confruntat cu probleme la deschiderea unui cont bancar ca persoană expusă politic independentă, dar a reușit să facă acest lucru și a cerut donații direct în contul oficial pentru a face o campanie total transparentă și a se vedea sursele pentru toate donațiile din campania sa.
„11 oameni au crezut suficient de mult în mine și în șansa mea încât să doneze bani: 6.720 de lei în total. Am mai pus și eu 2.400 de lei din economii și cam asta a fost suma investită. 500 de lei pentru mandatar financiar, 1.000 lei pentru firma care m-a ajutat cu grafica. 455 de lei au costat afișele pe care n-am mai apucat să le lipesc peste tot, doar în localitățile unde câțiva voluntari au fost foarte săritori și s-au ocupat de ele. 7.600 de lei au fost cheltuiți pentru campanii de publicitate pe Facebook”, a scris el pe Facebook.
Zainea a anunțat că a primit raportul oficial al AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) care a verificat legalitatea finanțării campaniei. „Ideea mea de transparență a fost un pic cam mult așa că am primit o amendă destul de blândă, un fel de bătaie pe creștet. Conform legii, în contul de campanie pot depune bani doar candidatul sau mandatarul financiar. În cazul meu, toate donațiile au fost făcute direct în contul de campanie. Deși am avut contractele de donație și datele de identificare ale tuturor donatorilor, AEP a decis că toate acele sume trebuie confiscate. Așadar, nota de plată finală pentru această experiență: 4.768,47 lei (atât e amenda pe care am primit-o)”, a completat Zainea.
El a subliniat că, în acest moment, legea din România spune că nu ai voie să primești donații care pot fi urmărite și care au trasabilitate, direct în contul de campanie. Legea spune că doar candidatul (sau mandatarul financiar) poate depune banii în cont, depunând o declarație privind proveniența banilor.