11.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăȘtirile zileiTurcia lovește Siria, Putin amenință

Turcia lovește Siria, Putin amenință

Rusia nu intenţionează să pornească un război împotriva cuiva, dar doreşte să descurajeze alte ţări să se angajeze într-un conflict cu Moscova, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat luni de TASS, transmite Reuters. Publicarea acestei remarci a preşedintelui rus survine pe fondul sporirii tensiunilor în regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, unde Rusia sprijină forţele guvernamentale siriene.

Forțele armate ale Turciei a doborât duminică două avioane de luptă siriene şi a atacat un aeroport militar, la mare distanţă de frontul său de acţiune de la frontiera cu Siria, într-o escaladare puternică a operaţiunilor sale militare, în urma morţii a zeci de soldaţi turci, săptămâna trecută.

Ministerul rus al Apărării a avertizat în aceeași zi Ankara că Moscova nu poate garanta siguranţa avioanelor turceşti care zboară în Siria, în urma anunţului făcut de Damasc că închide spaţiul aerian din regiunea Idlib, a relatat agenţia rusă TASS, citată de Reuters.

Turcii se laudă cu și mai multe distrugeri

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că forţele turce au distrus în ultimele patru zile opt elicoptere, 103 tancuri, 72 de obuziere, lansatoare de rachete, o dronă şi şase sisteme de apărare antiaeriană.

Comandanţi ai opoziţiei susţinute de Turcia au spus că aeroportul Kuweires, aflat la est de aeroportul Nayrab, a fost bombardat. Ambele aeroporturi sunt în interiorul teritoriului controlat de forţele guvernamentale siriene, marcând o extindere a ţintelor Ankarei.

Ce a spus Damascul despre atacul Ankarei și cum îl prezintă Turcia

 

La Damasc, agenţia oficială siriană Sana a transmis că două avioane de luptă au fost ”vizate” de armata turcă, adăugând că cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze şi sunt ”teferi şi nevătămaţi”. Agenția de presă respectivă mai scris că armata siriană a doborât o dronă, tot în Idlib, difuzând şi imagini care arată un aparat prăbuşindu-se în flăcări. Guvernul sirian susţine că forțele sale la rândul lor au doborât în total trei drone turceşti.

Ministerul turc al Apărării a anunţat că ”două avioane Sukhoi SU-24 ale regimului (sirian) care atacau avioanele noastre au fost doborâte”.Conform ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cele două avioane SU-24 au fost doborâte de un avion F-16 al armatei turce deasupra zonelor controlate de regimul sirian în regiunea Idlib. Acelaşi ONG mai notează că 74 de soldaţi sirieni au fost ucişi, începând de vineri, în urma bombardamentelor armatei turce şi că a crescut frecvenţa confruntărilor directe între armatele siriană şi turcă.

”Scutul” lansat de Erdogan

Turcia a anunţat anterior că a lansat operaţiunea ”Scutul Primăverii’” împotriva regimului sirian la Idlib, drept represalii pentru un atac aerian sirian în care au fost ucişi 33 de soldaţi turci în această regiune unde Ankara susţine grupări rebele siriene şi pe care armata siriană încearcă să o recucerească.

În pofida escaladării conflictului armat din Siria, ministrul turc al apărării Hulusi Akar a ţinut să sublinieze că ţara sa nu doreşte o confruntare cu Rusia, principalul susţinător al regimului de la Damasc. Aviaţia militară rusă desfăşoară frecvent raiduri în Idlib pentru susţinerea operaţiunilor terestre ale armatei siriene.

Întâlnire Putin-Erdogan

Kremlinul a anunţat vineri o întâlnire între preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, pentru sfârşitul acestei săptămâni, iar presa turcă a semnalat joi 5 martie ca posibilă dată pentru această reuniune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat şi el că întâlnirea ar putea avea loc pe 5 sau 6 martie. Discuţiile nu vor fi uşoare, dar ambii lideri şi-au confirmat dorinţa de a soluţiona situaţia din Idlib, unde Rusia şi Turcia sprijină fiecare părţi adverse, a spus Peskov.

 

Cele mai citite

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...
Ultima oră
Pe aceeași temă