13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăȘtirile zileiȚările NATO în plin război invizibil

Țările NATO în plin război invizibil

În anul 2004, adică acum 16 ani, România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Atlantice, iar din acel moment NATO a continuat să se extindă spre estul Europei, ajungând să numere 30 de membri – cel mai recent primit fiind Macedonia de Nord, fostă republică iugoslavă.

Spre deosebire de alte țări, România avea deja, în momentul intrării în NATO, o colaborare intensă cu statele aliate, în primul rând cu SUA, inclusiv prin trimiterea de militari în Afganistan și în alte teatre de luptă externe.

“Apartenenţa la NATO ne-a adus securitate şi prosperitate, ne-a adus experienţă prin misiunile şi exerciţiile aliate la care am participat şi participăm. Integrarea în NATO a condus la modernizarea şi profesionalizarea Armatei României”, a declarat, duminică, ministrul Apărării Naționale, generalul ( r ) Nicolae Ciucă, în mesajul transmis cu prilejul “Zilei NATO”.

“Angajamentul nostru faţă de aliaţi continuă, iar NATO este alături de noi. Cea mai puternică alianţă politico-militară de pe glob este mai puternică și mai solidară ca niciodată, mai determinată să îşi protejeze statele membre cu o abordare defensivă omnidirecţională”, susține ministrul Apărării.

Totuși, acesta recunoaște că, în anul 2020, “Ziua NATO ne surprinde, atât pe noi, românii, cât și întreaga comunitate a Alianței, în mijlocul unei lupte cu un inamic invizibil dar redutabil, o luptă în care sunt angajate la maximum resursele naționale și aliate, o luptă în care fiecare dintre noi are un rol bine stabilit și își poate aduce o contribuție semnificativă în acest efort unanim de combatere a răspândirii COVID-19”.

Trebuie amintit faptul că, deși NATO este cunoscută mai ales ca o alianță politico – militară, ea are și o componentă axată pe cercetare științifică. Poate că, mai ales din acest punct de vedere, Alianța ar trebui să își intensifice preocupările, în următorii ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă