Sistemul THAAD, unul dintre cele șapte aflate în dotarea Forțelor Terestre americane din Germania, fusese instalat în incinta bazei antirachetă de la Deveselu în primăvara acestui an, iar Statele Unite precizau, la acel moment, că prezența lui în România este necesară pe timpul în care instalațiile antirachetă AEGIS de la Deveselu vor fi supuse unui proces de „update planificat”.
“La cererea NATO, secretarul Apărării a aprobat instalarea în România, în această vară, a unui sistem THAAD, în sprijinul apărării antibalistice a NATO”, anunța, la începutul lunii aprilie 2019, Comandamentul trupelor americane din Europa.
„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia”, a informat, imediat după aceea, Ministerul român al Apărării.
La data de 9 august 2019, SUA au comunicat că acest proces de „mentenanță și upgrade” al sistemului AEGIS de la Deveselu a durat trei luni și s-a finalizat cu succes.
„Desfășurarea THAAD în România demonstrează angajamentul nostru de a ne sprijini aliații și de a asigura permanent apărarea NATO împotriva rachetelor balistice. Apărarea antirachetă este un element vital al apărării colective a Europei și este una dintre prioritățile de top ale militarilor Statelor Unite”, a precizat generalul american Gregory Brady.
De ce se teme Rusia
Pe de altă parte însă, Rusia, cea care a criticat permanent existența instalațiilor americane AEGIS la Deveselu, s-a declarat îngrijorată, în egală măsură, și de prezența în România a sistemului mobil THAAD.
Potrivit site-ului https://nationalinterest.org, Jeffrey Lewis, expert la Institutul de Studii Internaționale de la Monterey (California), opina că foarte mulți ruși au teama că SUA “urmăresc în secret” să doteze bazele lor din România și din Polonia cu elemente nucleare și să le ofere astfel capacitatea de a executa un “atac nuclear surpriză” asupra Moscovei.
Sistemul THAAD adus în România face parte din structura de apărare antiaeriană și antirachetă a Forțelor Terestre ale SUA, a anunțat site-ul www.army.mil. Militarii americani au deplasat pe uscat acest sistem, pe o distanță de peste 400 de kilometri, de la aerodromul Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) până la baza de la Deveselu (județul Olt), aceasta fiind cea mai lungă deplasare terestră a unui sistem THAAD în afara teritoriului continental al SUA. La Deveselu, sistemul THAAD a fost însoțit de un detașament de circa 100 de militari din cadrul US Army.
Americanii nu au precizat pe ce traseu a fost retras sistemul THAAD din România, dar se poate presupune că a urmat drumul în sens invers – de la Deveselu la Kogălniceanu și apoi, pe calea aerului, până în Germania.