21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăȘtirile zileiSediul fostului Comitet Central al PCR din Ministerul Afacerilor Interne, a fost...

Sediul fostului Comitet Central al PCR din Ministerul Afacerilor Interne, a fost deschis publicului

La 12.09, oră la care soţii Ceauşescu au decolat cu elicopterul de pe instituţie, Vela a spus: ”Jandarmi, vă ordon deschideţi porţile”, mai informează News.ro.

Ministrul Marcel Vela, care a decis organizarea Zilei porţilor deschise în sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde a funcţionat Comitetul Central al PCR, a spus că este ”un moment important”.

”Este un moment important pentru că acolo a fost multă suferinţă, multă durere şi opinia publică nu cunoaşte locul, zona prin care au trecut mulţi eroi ai neamului românesc. Era o datorie a mea, ca ministru al Afacerilor Interne, institiţie care are sediul în fostul CC al PCR să deschid acest sediu”, a spus Marcel Vela.

La ora 12.08 s-a ţinut un moment de reculegere, după intonarea Imnului Naţional.

La ora 12.09, oră la care Elena şi Nicolae Ceauşescu au decolat cu elicopterul de pe acoperişul Ministerului Afacerilor Interne, s-au deschis porţile sediului MAI.

”Jandarmi, vă ordon deschideţi porţile”, a spus Vela, exact la 12.09, iar fanfara a început să cânte ”Treceţi batalioane române Carpaţii”, iar oamenii au strigat dn nou ”Libertate”. 

Întrebat dacă ia în calcul transformarea în muzeu a spaţiilor în care a funcţionat arestul Securităţii, biroul lui Nicolae Ceauşescu şi balconul de la etajul 1, de unde Ceauşescu s-a adresat românilor, Vela a spus: ”Este o variantă la care ne-am gândit, dar trebuie stabilite câteva criterii cu privire la securitate şi la un curs programat de vizitatori care pot veni”.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, care participă la evenimente, a precizat că ora 12.09, reprezintă ”desprinderea României de comunism ”.

Mărieş a explicat că a vizitat în urmă cu o săptămână spaţiile deschise publicului şi a văzut ”celule extrem de înguste, unde erau incluşi şi se bătea cu bastoanele în uşile de metal până când se înnebunea pur şi simplu”.

Mărieş a spus că apreciază faptul că ministrul Vela a cerut scuze revoluţionarilor, eroilor şi familiilor acestora pentru implicarea Miliţiei în evenimentele din decembrie 1989.

Cele mai citite

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă