Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

F-16 (Foto: Lockheed Martin)

România devine putere aeriană în estul Europei. Vom avea o escadrilă completă de avioane F-16

Cinci avioane de luptă F-16, provenite din Portugalia, vor fi livrate Forțelor Aeriene Române, în următoarele luni, conform negocierilor purtate între miniștrii Apărării din România și Portugalia, Nicolae Ciucă și João Cravinho.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.01.2020 - 14:25

Ministerul Apărării Naționale al României va cumpăra, din Portugalia, o serie de cinci avioane de luptă F-16, care se vor adăuga celor 12 aeronave similare, aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Cele cinci avioane vor fi “modernizate şi adaptate la cerinţele contractuale”, a anunțat MApN. Din seria de cinci avioane, primele două vor ajunge în România în vara anului 2020, următoarele două – până la finalul anului curent, iar cel de-al cincilea la începutul anului 2021.
În acest mod, aviația militară a României va deține o escadrilă completă de 17 avioane F-16, iar România va deveni o putere aeriană în sud-estul Europei.

Programul de achiziție a ultimelor cinci avioane F-16 va fi plătit de România cu suma de circa 280 de milioane de euro. Această sumă include livrarea celor cinci aeronave, aducerea lor la varianta MLU, modernizarea ulterioară a întregii escadrile de 17 avioane F-16, precum și activități de mentenanță și de reparații care ar urma să desfășoare în România.

Una dintre companiile românești care se va implica în acest program va fi Aerostar Bacău, unde s-au modernizat, în trecut, și avioanele MiG 21, și a cărei cooptare în programul F-16 a fost convenită, încă din anul 2017, printr-un acord semnat între Guvernul României și compania americană Lockheed Martin.

Detaliile programului referitor la avioanele F-16 au fost convenite după ce, în luna decembrie 2019, România și Portugalia au semnat contractul pentru achiziția noului lot de cinci aeronave F-16, care să vină în completarea celor 12 achiziționate în perioada 2014-2017, în cadrul unui program major de înzestrare denumit ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”, și după ce ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, în Portugalia, în ultimele zile, cu omologul său, João Cravinho.

“Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită oficială în Portugalia, în perioada 26-28 ianuarie, la invitaţia omologului său, João Gomes Cravinho, a stabilit principalele etape pentru consolidarea escadrilei de aeronave multirol F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Astfel, alături de cele 12 aeronave aflate deja în dotarea Armatei României, aviaţia militară va mai achiziţiona, din Portugalia, încă cinci aeronave multirol, modernizate şi adaptate la cerinţele contractuale”, precizează un comunicat transmis de MApN.

„Această vizită completează demersurile demarate cu mai mulţi ani în urmă, când România a decis să-şi creeze o capabilitate de luptă aeriană pe platforma F-16. Este practic un demers în trei, pentru că sunt implicate cele două ţări, România - Portugalia, dar şi SUA, prin compania Lockheed Martin, care a mijlocit tot ceea ce înseamnă partea de modernizare şi actualizare a avioanelor F-16 pe care le-am achiziţionat de la Forţele Aeriene Portugheze”, a explicat ministrul Nicolae Ciucă.

După formarea, în România, a acestei escadrile complete de avioane F-16, industria națională de apărare va primi și “oportunitatea de a crea și dezvolta capabilitatea de întreținere și reparație a acestor platforme în România”, precizează MApN.

Pe timpul călătoriei sale în Portugalia, ministrul român a vizitat și Centrul de mentenanţă aeronautică, unde a analizat, alături de omologul său portughez, posibilitatea unui transfer tehnologic în beneficiul industriei naționale de apărare a României, prin continuarea colaborării cu partea portugheză şi prin implicarea nemijlocită a companiei americane Lockheed Martin – cea care produce avioanele F-16.

În Portugalia, miniștrii Ciucă și  Cravinho au analizat și alte domenii noi de cooperare, atât în cadrul unor proiecte comune, cât şi în ceea ce priveşte participarea la misiuni NATO sau pentru obiective din cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene. De asemenea, cei doi miniștri au abordat și subiecte referitoare la colaborarea în domeniul învăţământului militar și al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale.

Comentarii