Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, din centrul Transilvaniei, este deja una dintre cele mai moderne unități ale Forțelor Aeriene Române, unde sosesc, periodic, și aeronave din alte țări NATO. În acest context, bugetul alocat de Departamentul Apărării al SUA pe anul 2021 include și o sumă de 130,5 milioane de dolari, care sunt destinați pentru activități de revovare și de upgrade major la Baza Aeriană Câmpia Turzii.
Această informație este oferită de publicația Armatei SUA, „Stars and Stripes”.
Conform acestei surse, obiectivul militar de la Câmpia Turzii urmează să devină cea mai mare bază americană din estul Europei, implicată în programul “European Deterrence Initiative” – lansat de SUA în anul 2014, imediat după ce Rusia a invadat peninsula Crimeea.
În acest context, Forțele Aeriene ale SUA au solicitat deja acțiuni de “upgrade major” la Câmpia Turzii, care să fie executate, de exemplu, la pistele de decolare – aterizare, la platformele de staționare a aeronavelor și la rezervoarele de carburant pentru aeronave.
“Baza Aeriană Câmpia Turzii este una dintre primele resurse ale Comandamentului European al SUA capabile să răspundă cerințelor noului mediu de securitate european”, menționează cererea de alocare bugetară, pentru anul 2021, formulată de conducerea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (US Air Forces).
Până anul trecut, principala bază aeriană din România pe care o foloseau Forțele Aeriene ale SUA era cea de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). Ea va servi, ca și până acum, pentru “rotirea” contingentelor americane care sunt trimise în misiuni în Orientul Mijlociu.
Dar în paralel va crește importanța bazei de la Câmpia Turzii, unde au sosit, de mai multe ori, avioane de luptă americane F-16, precum și drone MQ-9 Reaper. Dronele au fost mutate temporar din Polonia în România, la Câmpia Turzii, pentru a fi mai aproape de zona “fierbinte” a Mării Negre.
„Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem asemenea rachete. E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu”
Mihai Fifor,
Fost ministru al Apărării
”Acţiunea comună a ţărilor din NATO pentru o prezenţă militară înaintată pe Flancul Estic reflectă o recunoaştere sporită a nevoii de consolidare a acestuia, precum și manifestarea concretă a solidarității între aliați”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
Ce sumă totală alocă Pentagonul pentru bazele din România?
Pentru aerodromul din orașul Câmpia Turzii (județul Cluj) se oferă, anul viitor, 130,5 milioane de dolari, iar pentru baza sistemului antirachetă de la Deveselu (județul Olt) s-a semnat un contract de 45 de milioane de dolari.
Cât de importantă este România în schema de securitate a NATO?
România urmează să devină principalul aliat al Statelor Unite în operațiunile de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în ceea ce privește acțiunile de descurajare menite să contracareze politica agresivă a Rusiei.
Baza de la Câmpia Turzii este cea mai importantă, dar nu este singura unitate de pe teritoriul României care va primi bani din partea Statelor Unite. Astfel, o companie din SUA, Vectrus Systems, a anunțat că a fost aleasă de Forțele Navale ale SUA pentru a duce la îndeplinire un contract de întreținere și modernizare la baza de la Deveselu – care are statutul unei baze navale a SUA.
Contractul este în valoare de 45 de milioane de dolari, care vor fi plătiți de partea americană. Contractul se derulează în perioada mai 2020 – mai 2028.
“Suntem mândri că am fost aleși de Forțele Navale ale Statelor Unite în calitate de furnizor de infrastructură prin care să putem sprijini această bază de importanță strategică. Deveselu este prima bază de apărare cu rachete Aegis care a intrat în funcțiune și care asigură un sprijin de primă importanță sistemului de apărare antirachetă al NATO“, a declarat președintele companiei Vectrus Systems, Chuck Prow.
Cele două baze din România, de la Câmpia Turzii și Deveselu, primesc, așadar, în total, peste 150 de milioane de dolari din partea SUA.
După cum se știe, după Deveselu, cealaltă bază de pe uscat a sistemului Aegis, inaugurată în anul 2018, este cea din Polonia. Teoretic, cele două baze sunt similare, dar neoficial se recunoaște că baza din România are importanță strategică mai mare pentru sistemul european antirachetă.
Tot din sistemul antibalistic al NATO mai fac parte câteva distrugătoare ale Flotei a 6-a a SUA, care patrulează în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Tot din sistemul Aegis face parte și un radar, amplasat în Turcia, a cărui situație este însă incertă și ar putea fi eventual repoziționat, din cauza poziției oscilante a Turciei în cadrul NATO.