3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia conduce flota NATO spre Marea Mediterană

România conduce flota NATO spre Marea Mediterană

La începutul lunii februarie, nava militară românească „Viceamiral Constantin Bălescu”, desemnată navă comandant a grupării navale permanente Standing NATO Mine Counter Measures Group Two (SNMCMG-2), a ridicat ancora din portul turcesc Eregli și a pornit spre Marea Mediterană.

Vasul românesc, denumit, în limbajul militarilor, “puitor de mine și plase”, plecase din Portul Constanța la data de 20 ianuarie 2020, pentru o misiune cu durata de cinci luni.

Gruparea navală a NATO a avut inițial în compunere, alături de puitorul de mine și plase „Viceamiral Bălescu”, nave aparținând Forțelor Navale ale Bulgariei,  Germaniei și Turciei. La ieșirea din Marea Neagră, nava bulgărească, dragorul maritim „Priboy”,  și-a încheiat misiunea, iar gruparea navală și-a continuat marșul cu trei vase de luptă: „Viceamiral Constantin Bălescu”, vânătorul de mine german „FGS Fulda” și cel turcesc „TCG Akcay”.

Întreaga grupare, condusă de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad, a executat antrenamente în Marea Neagră. Scenariul a inclus exersarea procedurilor de remorcaj, om la apă, precum și incidente de scufundare și vitalitate la bordul navelor, în scopul dezvoltării capacității de acțiune în comun la standarde NATO.

“Un exercițiu complex, desfășurat în prima săptămână în Marea Neagră, a fost acela al simulării unui incident de scufundare. Astfel, scenariul a prevăzut ca un scafandru al vânătorului de mine „Akcay” să fie implicat într-un accidentat pe timpul desfășurării unei scufundări. Ambarcațiunea rapidă turcească, care se afla în sprijinul activității de scufundare, l-a recuperat din apă și l-a adus la bordul navei românești, pentru a putea fi diagnosticat și tratat în camera hiperbar, de către specialiștii Centrului de Scafandri, aflați la bordul navei comandant. Toate procedurile de recuperare și transfer au avut, ca scop principal, dezvoltarea interoperabilității și creșterea vitezei de reacție a echipajelor în astfel de situații critice”, a anunțat un comunicat al Forțelor Navale Române.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă