3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMarea Britanie preia de la SUA misiunea să apere România

Marea Britanie preia de la SUA misiunea să apere România

Relațiile României cu Rusia sunt din ce în ce mai tensionate, după ce Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, ieri, decizia de expulzare din România a adjunctului atașatului militar al Ambasadei Rusiei. Decizia României vine în contextul crizei dintre Rusia și Ucraina, care s-a transformat într-o criză între Rusia și NATO, și după ce Rusia anunțase că a trimis în zona Mării Negre peste 80.000 de militari. Pe Flancul Estic al NATO, țara cea mai expusă este România.

Prin tradiție, țara care oferă României cel mai important sprijin militar este SUA, dar acum câteva zile, Statele Unite au cedat Marii Britanii rolul de lider al apărării pe Flancul Estic al NATO. Drept urmare, Marea Britanie a trimis în România un detașament format din patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon și din 180 de oameni, care vor participa la misiuni de “Poliție aeriană îmbunătățită”, împreună cu avioanele MiG 21 LanceR și F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

La sfârșitul săptămânii trecute, ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, lansa un mesaj straniu. Într-un text postat pe internet, ambasadorul rus asigura România că nu are motive să fie îngrijorată de situația din Ucraina, decât dacă ar fi implicată “într-un fel de aventură militară” concepută de „capetele fierbinți din sediul NATO”.

“Nu există motiv pentru România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei, cu excepția cazului în care ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de NATO”

Valery Kuzmin,

Ambasadorul Federației Ruse

Este neobișnuit ca un ambasador să pună condiții unei țări străine, drept condiție că nu va fi atacată. România a reacționat prin ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a respins sugestia Rusiei ca România să aibă altă poziție decât NATO, iar Ministerul de Externe a anunțat expulzarea din România a atașatului militar adjunct al Rusiei.

“Am citit o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o şi am văzut un fel de avertisment la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

“Este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

Expulzarea din România a atașatului militar adjunct al Rusiei poate avea legătură cu mesajul neinspirat transmis cu scurt timp înainte de șeful lui, ambasadorul Valery Kuzmin, dar nu acest mesaj este cauza principală. Cauza trebuie căutată în relațiile tot mai tensionate dintre Rusia și NATO. După cum se știe, Rusia și unele țări europene din NATO și-au expulzat reciproc mai mulți diplomați. Bulgaria i-a acuzat pe diplomații ruși că fac spionaj pe teritoriul ei, iar Cehia a anunțat că diplomații ruși ar avea legătură cu o explozie produsă, acum câțiva ani, la o fabrică de armament.

România putea recurge la această expulzare ori din motive de solidaritate cu aliații din NATO, ori ca sancțiune pentru o situație de spionaj depistată pe teritoriul ei – iar în acest punct se pot face, deocamdată, doar speculații. Una dintre speculații este că atașatul militar adjunct făcea spionaj, în România, în favoarea serviciului de informații rusesc GRU.

Elementul cert este însă faptul că marile puteri din NATO trimit trupe și armament în sprijinul țărilor aliate din estul Europei. Din partea Marii Britanii, pe aerodromul Kogălniceau au sosit patru avioane Eurofighter Typhoon, iar în Marea Neagră vor sosi două vase de luptă ale Royal Navy. Această decizie a produs deja nervozitatea Rusiei, care susține că navele și avioanele din țări care nu sunt riverane Mării Negre pot veni să dezechilibreze situația din regiune. Dar în acest moment, situația din zona Mării Negre nu este în echilibru, ci este net favorabilă Rusiei, mai ales după militarizarea accentuată din peninsula Crimeea.

Avioanele de luptă britanice vor rămâne în România, de-a lungul anului 2021, se pare, timp de patru luni. Acțiunile lor vor avea caracter defensiv, vor contribui la apărarea colectivă a NATO și vor fi foarte similare misiunilor de reacție rapidă, pe care le desfășoară în Marea Britanie, a anunțat Ambasada Regatului Unit la București. “Ne-am întors în România pentru a ne asigura aliații că Marea Britanie este pe deplin angajată să lucreze alături de partenerii noștri NATO”, a precizat comandantul escadrilei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă