13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Mâncarea UE, distribuită de firma unui parlamentar

REVISTA PRESEI. Mâncarea UE, distribuită de firma unui parlamentar

Ziarele de joi scriu despre cariera literară a primăriţei Capitalei, despre detaliul-surpriză din motivarea CCR privind abuzul în serviciu, dar şi despre miza sprijinului militar sporit al SUA pentru Georgia.

Sub titlul “Gabriela Firea, opere complete”, Adevărul scrie că noul primar al Capitalei şi-a făcut loc în Uniunea Scriitorilor, printre nume cu greutate în cultura românească, cu două cărţi de poezie şi un roman. 

Reporterii “Adevărul” au mers la Biblioteca Naţională pentru a pătrunde în opera literară a Gabrielei Firea şi au vorbit cu criticii şi scriitorii care au girat cărţile scrise de fosta senatoare. Gabriela Firea şi-a început cariera literară în 2001, odată cu publicarea volumului de versuri “O altă lume” (ediţie bilingvă, tipărită în română şi engleză). Pentru această carte, Firea a câştigat premiul de debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (ASB), o organizaţie cu statut incert, condusă de Horia Gârbea şi bine conectată la sursele de finanţare din zona politică. Între altele, ASB a fost sprijinită financiar de Primăria Sectorului 2, iar după premiul din 2001însăşi Gabriela Firea a devenit unul dintre sponsorii acestei asociaţii.  În această aventură literară numită Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti au mai fost înrolaţi Neculai Onţanu (fost primar al Sectorului 2), Andrei Marga (fost preşedinte al Institutului Cultural Român) şi Eugen Simion (fost preşedinte al Academiei Române).

Gândul a găsit “Detaliul-surpriză din motivarea CCR privind abuzul în serviciu”: „Curtea apreciază că responsabilitatea de a reglementa şi aplica, în acord cu principiul anterior menţionat, prevederile privind abuzul în serviciu, ţine atât de autoritatea legiuitoare primară/delegată (Parlament/Guvern), cât şi de organele judiciare – ministerul public şi instanţele judecătoreşti -, indiferent dacă subiectul activ este acuzat conform unor reguli speciale de acuzare sau unor proceduri penale ordinare”.

Jurnalul Naţional a descoperit că “Peste 220 de milioane de lei a alocat Ministerul Fondurilor Europene pentru furnizarea de ajutoare alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015. Alimentele trebuiau împărţite încă de anul trecut, dar din cauza contestaţiilor în instanţă din timpul licitaţiei, contractul a fost atribuit abia în iunie 2016. Şapte firme vor distribuit cele opt milioane de pachete în toată ţara. Jumătate din valoarea contractului va fi împărţită de două societăţi din Constanţa: una deţinută, până recent, de un fost cunoscut fotbalist, alta patronată de un deputat PSD”.

Sub titlul “D-ale democrației babuine: De ce i-a remaniat Dacian Cioloș pe cei patru miniștri și nu pe alții? D-aia!”, editorialistul Ion Cristoiu scrie în Evenimentului Zilei că “Despre Dacian Cioloș s-au înălțat dinspre cazarmămile care sunt multe dintre redacțiile românești de azi multe sunete de trompetă pe post de gîdilări ale personalității. Una dintre aceste gîdilări îl prezenta pe Dacian Cioloș drept politețea bruxelleză întruchipată, știut fiind că la Uniunea Europeană comisarii își fac nevoile în sunete de simfonie, ca să nu-i deranjeze pe cei din cabina de alături. Prea politicosul și prea europeanul Dacian Cioloș era dator, ca șef al atelierului care se numește Guvernul de tehnocrați, să motiveze public pe larg de ce i-a demis. N-a făcut-o. În cazul lui Marius Bostan, îl înțelegem. Pe ministrul Comunicațiilor l-au demis Epoleții care conduc țara cînd nu sună a darabană sub picăturile de ploaie. Dar ceilalți? Nu merita oare un tînăr modern, isteț, de personalitatea lui Dan Stoenescu, o explicație publică a desfacerii contractului său de muncă? Despre Dacian Cioloș s-a spus că nu e un politician moldo-valah. Dacian Cioloş nu e însă un politician român. E Comisar de la Bruxelles, Comisarul Julien, Omul Providenţial, cel venit în fruntea ţării, ca şi generalul Ion Antonescu, s-o salveze după Marea tulburare care a fost Manifestaţia cu epoleţi din noiembrie 2015″. 

Cotidianul intuieşte miza sprijinului militar sporit al SUA pentru Georgia: “Kerry a semnat un memorandum de înţelegere cu premierul georgian Georgy Kvirikaşvili prin care SUA se angajează să întărească forţele armate georgiene, pentru a se putea apăra în faţa potenţialelor pericole. Aceasta presupune: schimb de informaţii intensificat, cooperare militară şi de securitate intensificată, îmbunătăţirea pregătirii pentru acţiuni militare, sprijinirea achiziţiilor militare. Până acum, sprijinul militar american s-a axat pe pregătirea trupelor geoergiene ce au operat în Afganistan şi Irak. Ceea ce a oferit John Kerry la Tbilisi este nimic în comparaţie cu ceea ce îşi doresc guvernanţii (coaliţia Visul Georgian, cu oreintare mai apropiată de linia Moscovei decât a precedentului regim Saakaşvili) şi mai ales în comparaţie cu ceea ce îşi doreşte opoziţia pro-occidentală – aderarea la NATO”. 

Hotnews scrie despre “Cum vrea Guvernul Ciolos sa elimine lipsa de coerenta in investitiile IT si situatia de captivitate in care se afla acum unele institutii in contractele IT incheiate”. Ziarul Financiar comentează pomenile electorale date pensionarilor de politicienii germani: “Într-o Europă în plin proces de scin­dare, cu o criză a refugiaţilor pe cap şi cu probleme în sistemul ban­car, establishmentul politic german a lansat o dezbatere de amploare de­spre beneficii mai mari acordate de sistemul pu­blic de pensii al ţării. Cu ochii pe ale­gerile de anul viitor şi în criză de po­­pula­ritate, politicienii aflaţi la guvernare îi vâ­­­ne­a­ză pe pensionari cu propuneri de pen­sii ge­ne­­roase. Dezbaterea neglijează însă un segment impor­tant, de care depinde viitorul societăţii ge­r­mane: tinerii, crede Werner Eichhorst, di­rec­­torul de politici de muncă europene la Institutul pentru Studiul Muncii din Bonn”. La rândul său, Wall Street ne spune cat costa o farmacie in franciza si ce profit obtii. 

Gazeta Sporturilor titrează “Performanță incredibilă reușită de Cristiano Ronaldo. Starul portughez este cel mai bun marcator din istoria EURO”, iar Prosport ne spune ce salariu va primi noul antrenor al Naţionalei de fotbal, Christoph Daum: “Este vorba despre o înţelegere valabilă pe doi ani, iar salariul anual va fi de 1,1 milioane de euro”.

Libertatea scrie despre drama unui copil care a suferit 14 operații, iar medicii nu i-au dat nicio șansă de supraviețuire: “Ionuț Rareș, un băiețel de opt ani, este dovadă că viața oferă și exemple vii de super băieței, nu doar benzile animate. Copilul are o viață aproape normală în comuna bihoreană Săcădat: merge la școală și a încheiat de curând clasa întâia cu premiul întâi. Aparent, normalitatea băiețelului nu ar explica alintul de Superman! Doar că de la naștere și până acum, Ionuț Rareș a suferit 14 operații, undele foarte complicate, asta pentru că avut ghinionul să se nască cu o boală rară cu numele de sindromul Weissenbacher-Zweymuller. Spre exemplu, unul dintre efecte: s-a născut cu limba prea scurtă și fără cerul gurii, așa că a avut intervenții chirurgicală pentru a remedia neajunsurile”.

Click ne anunţă că “pentru a treia oară, Antonia va deveni mămică la finalul acestui an. Artista şi iubitul ei, Alex Velea, vor avea tot un băieţel, însă această sarcină i-a cam dat dureri de cap frumoasei artiste”, iar Cancan a obţinut super-imagini cu una dintre cele mai combinatoare şi misterioase femei din ROMÂNIA. Daiana Voicu se relaxează la mare după ce i-a făcut pilaf pe mega-miliardari!”.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă