1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiRestabilirea condițiilor de concurență echitabile pentru producătorii europeni

Restabilirea condițiilor de concurență echitabile pentru producătorii europeni

Taxele antidumping sau antisubvenții impuse de Comisie au condus, în medie, la o scădere cu 80 % a importurilor abuzive, astfel încât alte importuri din străinătate nu au fost afectate. Măsurile instituite de UE protejează în prezent cu 23 000 de locuri de muncă mai multe decât în anul precedent.
 
Comisarul pentru comerț, Phil Hogan, a declarat: „O apărare comercială puternică și eficace are o importanță deosebită pentru protejarea întreprinderilor și a locurilor de muncă din UE împotriva practicilor comerciale incorecte și pentru a asigura diversitatea ofertei. Asigurarea unor condiții de piață echitabile pentru întreprinderile noastre va fi și mai importantă în perioadele de redresare economică de pe urma crizei cauzate de noul coronavirus. În timp ce importurile oferă o mai mare paletă de opțiuni la prețuri competitive pentru consumatorii și întreprinderile noastre, trebuie să asigurăm faptul că ele ajung în Europa în condiții echitabile, că nu sunt acte de dumping, că nu sunt subvenționate și că nu depindem excesiv de ele. Acestea sunt motivele pentru care mă bucur să constat că sistemul de care dispunem funcționează și că reformele din ultimii ani dau roade.”

 

Raportul evidențiază în special:

Menținerea la un nivel înalt a activităților de apărare comercială ale UE: în 2019, Comisia a lansat 16 anchete (față de 10 în 2018) și a impus 12 noi măsuri (față de 6 în 2018). O activitate intensă de revizuire a măsurilor existente a condus la încheierea a 18 reexaminări în perspectiva expirării măsurilor, cu 11 mai multe decât în 2018. La sfârșitul anului 2019, UE a instituit 140 de măsuri de apărare comercială, cu 5 % mai multe decât în anul precedent. Printre acestea s-au numărat 121 de măsuri antidumping, 16 măsuri antisubvenții și trei măsuri de salvgardare. Cel mai mare număr de măsuri de apărare comercială ale UE vizează importuri din țări precum China (93 dintre măsurile antidumping și antisubvenții existente), Rusia (10 măsuri), India (7 măsuri) și SUA (6 măsuri).

Creșterea numărului de locuri de muncă protejate din UE: măsura impusă în 2019 a dus la creșterea numărului de locuri de muncă care beneficiază de pe urma măsurilor de apărare comercială ale UE cu 23 000, numărul total de locuri din UE protejate în mod direct ridicându-se la 343 000.

Eficacitatea susținută a măsurilor de apărare comercială ale UE în ceea ce privește reducerea importurilor inechitabile: datorită unei reduceri medii cu 80 % a importurilor prejudiciante în urma măsurilor de protecție comercială ale UE, producătorii din UE pot să își mențină activitatea, iar utilizatorii din UE de produse în cauză continuă să se bucure de surse diversificate de aprovizionare.

Măsuri ferme pentru protejarea pieței de oțel din UE: ca urmare a taxelor de import stabilite de SUA pentru oțel în 2018, Comisia a adoptat, la începutul anului 2019, măsuri de salvgardare definitive pentru o serie de produse din oțel originare din toate țările. Această măsură a fost necesară pentru a se evita o creștere bruscă a importurilor care amenința să înrăutățească situația economică, deja fragilă, a producătorilor de oțel din UE. Ulterior, măsurile au fost revizuite pentru a menține fluxurile comerciale tradiționale și diversitatea surselor de aprovizionare. Jumătate dintre anchetele antidumping și antisubvenții din 2019 au vizat și produsele din fier și din oțel.

Un accent puternic pus pe aplicarea legislației și pe combaterea eludării ei: în 2019 s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri care au vizat eludarea taxelor în vigoare, de exemplu, prin trecerea mărfurilor prin alți exportatori sau prin alte țări. Comisia a lansat, din proprie inițiativă, un număr-record de patru anchete antieludare, inclusiv cea mai mare anchetă de acest tip de până în prezent, vizând articolele de masă și articolele de bucătărie din China, în urma căreia au fost supuse taxelor vamale încă 30 de întreprinderi. 

Noi măsuri de salvgardare: pe lângă măsurile de salvgardare vizând oțelul, Comisia a instituit și măsuri de salvgardare pentru orezul Indica din Cambodgia și Myanmar. Măsurile adoptate în temeiul normelor Sistemului generalizat de preferințe au urmat unor cereri adresate Comisiei de către statele membre ale UE producătoare de orez. Ele sunt primele măsuri de salvgardare declanșate de UE după o lungă perioadă de timp.

Apărarea puternică a exportatorilor din UE vizați în anchetele de apărare comercială ale unor țări terțe: măsurile luate de alte țări împotriva importurilor din UE au fost din nou numeroase, mai exact 175 în 2019. Se estimează că numărul lor mare se va menține în viitor, ca urmare a numeroaselor cazuri inițiate în 2019. Comisia a intervenit foarte ferm în anchete din țări terțe care vizează în mod inechitabil exporturile UE. În două cazuri importante – măsuri antisubvenții impuse de SUA vizând măslinele de masă din Spania și măsurile vizând cartofii prăjiți congelați – Comisia a inițiat o procedură de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă