Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

sursa: arhivă

Raportul State of Change: Atitudini în Europa Centrală și de Est la 30 de ani de la căderea Zidului.

Un nou raport de sondaje, publicat astăzi de Open Society Foundation, examinează atitudinile din Europa Centrală și de Est față de libertățile câștigate în 1989.

Share

Redacția Online 0 comentarii

Actualizat: 06.11.2019 - 01:18

În ciuda scepticismului larg răspândit al partidelor politice principale cu privire la legitimitatea buletinelor de vot naționale și a conținutului produs de mass-media tradiționale, respondenții sunt optimiști cu privire la capacitatea lor de a influența și de a realiza schimbări progresive.
Sondajul realizat de You Gov în Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia dezvăluie de asemenea, diviziunea între generații – în special în rândul tinerilor angajați în activitatea civică și care speră să îmbunătățească societatea.
 
Comentând raportul și constatările sale Patrick Gaspard, președintele Open Society Foundation, a declarat:
 
„La treizeci de ani după căderea Zidului Berlinului, acest sondaj„ State of Change ”reflectă criza de încredere recunoscută în valorile liberale și în instituțiile democratice din Europa de Est și Centrală. Dar ne arată și ceva mai pozitiv: faptul că oamenii cred că vocile lor pot face diferența; și că, atunci când vine vorba de valori progresive, tinerii conduc drumul înainte ”.
 
Raportul, State of Change: Atitudini în Europa Centrală și de Est la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, care se bazează pe sondajele You Gov din Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia a fost publicat pentru a coincide cu cea de-a treizecea aniversare a revoluțiilor din 1989. Acesta oferă o imagine a opiniei actuale despre democrație, libertatea de exprimare, economia de piață și mass-media.
 
Printre liniile sale de top, studiul găsește proporții mari de cetățeni din Europa Centrală și de Est care consideră că democrația este în pericol în țara lor. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la legitimitatea voturilor interne, în special în Bulgaria, unde peste trei sferturi dintre respondenți consideră că alegerile lor nu sunt „libere și corecte”, precum și în România (54%) și Ungaria (52%). Aceste temeri coexistă cu un sprijin puternic pentru libertățile societății civile. De exemplu există majorități din fiecare țară sondată pentru dreptul organizațiilor publice - cum ar fi organizațiile de caritate și instituțiile academice - de a critica Guvernul.
Sondajele detectează, de asemenea, un curent de optimism în rândul generațiilor tinere - cele din intervalele de vârstă ale Generației Z (18-22 ani) și Milenale (23-37 ani) - asupra capacității lor de a influența politica și de a aduce schimbări pozitive. Acest lucru este remarcabil mai ales în Ungaria și Polonia.

Comentarii

loading...