Raed Arafat: „O relaxare totală este periculoasă, precoce, prea devreme”

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, lansează un semnal de alarmă pentru situația în care starea de alertă nu ar mai fi prelungită și ar dispărea total restricțiile.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 11.06.2020 - 12:34

Guvernul României încearcă să împace și capra și varza în prelungirea stării de alertă coroborată cu relaxarea măsurilor restrictive, așteptată de luni de zile de români. O decizie în acest sens se va lua după o ședință de Guvern în cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine, a anunțat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avut o întâlnire cu liderii principalelor partide din Parlament, în afară de PNL, în care a încercat să le explice că este nevoie ca starea de alertă să se mențină ca să nu se ajungă la o explozie a numărului de noi îmbolnăviri de COVID-19.

Solicitarea sa vine ca urmare a analizelor făcute la nivelul DSU cu privire la dinamica evoluției pandemiei de coronavirus în România, date ce arată că pericolul este departe de a se fi îndepărtat.

„Noi am ajuns într-o fază bună, după care din nou am scăzut, recent. Și astea sunt ultimele zile... există riscul să înceapă să crească cazurile din nou într-un mod semnificativ. Cu relaxarea care a fost ne-am apropiat din nou de linia de nesiguranță, să zicem. Asta e explicația celor care au făcut această analiză. Situația nu e gata, încă e în dinamică. Cu cât luăm mai multe măsuri de relaxare cu cât riscul ca acest index să scadă este mai mare.”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Secretarul de stat a atras atenția că eliminarea stării de urgență va împiedica Guvernul României, spre exmplu, să transfere cadre medicale de la un spital la altul, în condițiile în care au fost situații cu mai mulți medici care au refuzat să intre în focare de coronavirus.

„Există încă riscul să se agraveze situația pe alocuri sau în general. Există o mișcare a cazurilor care încă nu e sub control. Noi în situații de urgență avem nivele: normalitate, stare de alertă și stare de urgență. În normalitate nu suntem. Dacă era o situație normală, numai pe plan local, atunci dădea stare de alertă prefectul și o aproba ministrul de Interne. O relaxare totală este periculoasă, precoce, prea devreme.”, a mai spus Raed Arafat.

Comentarii