UM Cugir angajeaza fabricanti de munitie

» Fabrica de armament din Cugir are comenzi uriase de munitie.» O parte a munitiei vandute ar putea ajunge sa fie folosita in conflictele din Orientul Mijlociu.Uzina Mecanica (um) din cugir sfideaza criza ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

05.01.2009 - 00:00

» Fabrica de armament din Cugir are comenzi uriase de munitie.

» O parte a munitiei vandute ar putea ajunge sa fie folosita in conflictele din Orientul Mijlociu.

Uzina Mecanica (um) din cugir sfideaza criza economica. Cererile ridicate de munitie de pe piata mondiala au facut ca societatea din Cugir sa renunte la disponibilizarile programate pentru sfarsitul anului 2008. In programul de restructurare din anul trecut a fost aprobata concedierea colectiva a 119 angajati, insa conducerea a decis sa renunte la acest plan, datorita comenzilor mari pe care societatea le-a primit pentru 2009. Reprezentantii UM Cugir au anuntat ca pentru acest an ar putea avea nevoie de mai multi angajati, deoarece uzina are contracte si comenzi mai mari, iar in aceasta situatie ar putea fi nevoiti sa angajeze personal pe o perioada limitata de timp. In luna octombrie a anului trecut, conducerea UM Cugir anuntase ca va disponibiliza, pana la sfarsitul anului, doar 30 de angajati din cei 119 vizati initial de restructurare.

 

Acestia urmau sa primeasca plati compensatorii. Directorul general al UM Cugir, Romulus Micu, declara, la acea data, ca disponibilizarile fac parte dintr-un program de restructurare a industriei de armament, aprobat de Romarm la inceputul anului. Uzina Mecanica SA are contracte de export de munitie pe tot globul, de la tari din Africa, Orientul Mijlociu si pana in Asia si America de Sud. Practic, munitia fabricata la Cugir ajunge in majoritatea zonelor de conflict din lume. Exporturile sunt realizate prin firme specializate din SUA. Uzina Mecanica Cugir a fost infiintata in urma cu peste 200 de ani. Ea era, pana in 1989, una dintre cele mai importante societati comerciale din Alba. In urma cu cativa, ani a fost impartita in doua societati distincte, UM Cugir SA si Fabrica de Arme SA. Ultima dintre acestea se afla in pragul falimentului, cu doar cateva zeci de angajati. La UM Cugir lucreaza in continuare aproape 600 de persoane, la linia de fabricat munitie.

 

Recent, societatea a fost inclusa de AVAS in procedura de administrare speciala, ceea ce presupune ca Guvernul doreste privatizarea. Platforma industriala din Cugir, unde functioneaza cele doua societati, avea in 1990 peste 18.000 de angajati, care lucrau atat in sectiile speciale, unde fabricau armament si munitie, cat si in cele civile, specializate in productia de masini de spalat si masini de cusut. In prezent, singura sectie care mai functioneaza este cea de munitie de la UM Cugir.

Citește totul despre:

Comentarii