9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialToader Ignat, adus cu "mascatii" la audieri

Toader Ignat, adus cu “mascatii” la audieri

Fostul sef al Complexului de Vinificatie de la SC “Jidvei” SRL, Toader Ignat, a fost adus, ieri, cu “mascatii” la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, pentru efectuarea unor ultime acte procedurale inaintea trimiterii sale in judecata. Inculpatul a mai fost citat anterior, insa la unul din termene a invocat lipsa avocatului, iar la altul a afirmat ca raportul de expertiza contabila dispus in cauza ar avea “fisuri”, deoarece nu cuprinde si mentiunile expertului desemnat de el.
Un alt termen a adus la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, cu aceeasi transmisie de fax, obiectiunile expertului si cererea de amanare formulata de avocat. Cu toate ca acesta a fost instiintat despre noul termen la care va fi citat, respectiv 29 iulie 2005, avocatul a motivat procurorilor ca se afla intr-un “semiconcediu” la Sovata.
Prin aceasta serie de “justificari”, Toader Ignat incearca sa amane tot mai mult momentul prezentarii materialului de urmarire penala, motivand ca nu doreste acest lucru decat in prezenta avocatului ales. Numai ca procurorii sunt deja cu tot materialul probator strans, gata sa il trimita in judecata si probabil primul termen va fi fixat dupa terminarea vacantei judecatoresti, in toamna acestui an.
In acest dosar, fostul sef al Complexului de Vinificatie de la SC “Jidvei” SRL (judetul Alba) este acuzat ca a comercializat, prin statia de combustibil apartinand societatii sale, “Stoian Ignat” SRL din Capalna de Jos, combustibili de tip “M”, “P” si “Nafta”, vanduti pe post de motorina sau benzina. Prejudiciile cauzate firmelor din zona – atat de stat, cat si private – precum si persoanelor fizice, se ridica la miliarde de lei.
Conform unor prime estimari, se pare ca motorina falsificata ar fi “gripat” aproximativ 80 de tractoare din Jidvei si Cetatea de Balta. Dupa demararea cercetarilor de catre politisti si procurori, au inceput sa “curga” reclamatiile la adresa lui Ignat si din partea persoanelor particulare.
In total, prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitelor, accizelor si a taxelor aferente de catre firma fostului angajat al firmei producatoare de vinuri si de inca o benzinarie din Blaj, apartinand SC “Oil Petrocom” SRL, se ridica la aproximativ 12 miliarde lei vechi. Suma reprezinta atat taxa pe valoare adaugata neadmisa de la deducere, cat si impozit pe profit aferent unor cheltuieli nedeductibile.
Tot in toamna acestui an va continua la Curtea de Apel Alba Iulia calea de atac declarata de Toader Ignat impotriva unei condamnari la 10 ani, pronuntata in dosarul de evaziune fiscala si inregistrare fara drept a unor etichete de vinuri de Jidvei, cauza in care prejudiciul este estimat la peste 30 miliarde lei. Un alt dosar, primul intentat lui Ignat, se refera la mai multe infractiuni grave de natura economica, legate de fraudarea SC “Jidvei” SRL cu peste 82 miliarde lei, a fost stramutat de la Tribunalul Mures la Tribunalul Bucuresti in urma cu putin timp.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă