20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialTeodor Cretu: "N-am venit sa dau afara pe cineva!"

Teodor Cretu: “N-am venit sa dau afara pe cineva!”

» Noul primar al Bistritei, Teodor Cretu, promite Wonderland pentru bistriteni.

» Teodor Cretu ii va trimite la antrenamente pe politistii comunitari.

» Nu ati fost creditat cu prea mari sanse la inceputul campaniei. V-ati dorit functia de primar?
Teodor Cretu – Sondajele pe care le-am comandat noi in ianuarie il dadeau pe Vasile Moldovan sigur castigator. Iar restul erau la distanta mare. Din cei testati eu am stat cel mai bine in sondaje, asa ca eram obligat sa candidez pentru ca erau sansele cele mai mari pentru a-l inlocui pe Vasile Moldovan. Mi-am dorit functia de primar in 2000 cand am candidat si cand eram mai tanar. Pot sa spun ca e o onoare pentru oricine sa fie primarul municipiului resedinta de judet. E o functie importanta. Mi-am dorit-o si acum, dar nu in sensul de a fi disperat pentru aceasta functie. Mi-am respectat meseria de inginer si nu am cautat ca ma ascund in functii administrative.La varsta mea (55 de ani) sunt constient ca nu reprezint viitorul in functii de executie pentrui partid. Opt ani intr-o astfel de functie e suficient. Daca vreunul dintre colegii mai tineri testati ar fi stat mai bine, as fi fost doritor sa il sprijin pe el.

» Solganul dvs de campanie a fost "Primarul Bistritei Europene". Cum trebuie sa arate Bistrita Europeana si care sunt primele lucruri pe care vreti sa le schimbati?
T.C. – Nu sunt niste lucruri care se schimba de azi pe maine. Eu stiu cum arata un oras european pentru ca in profesia mea am circulat foarte, foarte mult. Ceea ce se poate schimba in primul rand este randuiala, ordinea, mentalitatea si transparenta in cadrul aparatului primariei, in sensul deschiderii catre cetatean. Vreau ca administratia sa functioneze in stil european. Apoi, sunt obiectivele majore pe care mi le-am propus pentru Bistrita. As spune reabilitarea blocurilor prin fonduri europene, pentru ca arata urat asa. Apoi am intre obiective un centru sportiv, de distractie si relaxare. L-am numit "Wonderland" si l-am amplasat pe Dealul Ghinzii, astfel incat sa avem o baza de agrement de nivel european. Pentru iarna sa aiba partie de schi moderna, iar pentru vara terenuri de tenis, de baschet, trasee pentru montan bike si printr-un parteneriat public privat pentru construirea unei baze de natatie olimpica, limitandu-ne cat putem de mult cu contributia publica. Mai am in program amenajarea pentru promenada si picnic a malurilor raului Bistrita. Peste tot in lume, acolo unde exista un curs de apa el este exploatat peisagistic, nu este un focar de infectie ca la noi. Bistrita trebuie sa profite ca are raul acesta. Mai am in plan fluidizarea traficului prin construirea unui pod peste Bistrita in continuarea drumului care vine peste pasarela. Vreau sa imi respect toate promisiunile din campanie.

"Am cerut ca fiecare serviciu sa imi dea raportul de activitate"

» Bistrita arata ca un oras fara arhitect sef. Se poate face ceva in sensul asta?
T.C. – Chestia asta e un minus serios. Daca nu o sa reusesc sa angajez unul, datorita salariilor mici, atunci voi solicita ca functia respectiva sa fie preluata de o casa de arhitectura din Bistrita. Chiar daca nu vor fi angajatii mei permanenti, pentru ca nu poti lasa orasul pe mana inginerilor mecanici, si aici ma refer la mine, a profesorilor de muzica sau a altor categorii. Trebuie specialisti in orice domeniu. De asemenea, Biserica Evanghelica va fi obiectivul meu principal si avem nevoie de patru milioane si jumatate de euro pentru reabilitarea totala a tot ceea ce inseamna constructie. Vom solicita bani de la Guvernul Romaniei si de la Guvernul Federal al Germaniei, dar nu ne ducem pe o singura directie. Vom aduna pentru prima etapa un milion de euro si pentru restul vom accesa fonduri structurale.

» Vor fi schimbari la Primaria Bistrita? V-ati gandit sa aduceti o echipa noua?
T.C. – Am cerut ca fiecare serviciu sa imi dea raportul de activitate. N-am venit sa dau afara pe cineva. N-am venit sa schimb pe X sau pe Y. Sunt niste legi. Nu scrie nicaieri in lege ca daca se schimba primarul trebuie sa plece secretara sau seful de la achizitii. Dar vreau si voi face ca administratia sa functioneze mai eficient, analizand fiecare serviciu ca numar de oameni si ca atributii si facand o reducere naturala a numarului de personal, astfel incat sa ne inscriem in niste valori firesti. Pentru ca eu nu stiu daca la Cluj este corecta cifra de 600 de angajati si n-au nevoie de mai multi, dar daca analizezi municipii de talia Bistritei si vezi ca tu ai cu 30% mai multi angajati decat oricare dintre ei, ceva nu e in regula aici la tine.

Nu e o chestiune care se face in doua zile, sunt niste drepturi castigate de oameni. Nu pot sa ii dau afara, dar o sa ma asigur ca fiecare directie si fiecare om are de lucru si face ceea ce trebuie. Cand nu le putem asigura de lucru vom gasi alte solutii. Iar in ce priveste Politia Comunitara, vom cauta sa ii pregatim si fizic ca sa faca fata, sa fie oameni de o anumita calitate. Nu cred ca relatia dintre Politia Municipiului si Politia Comunitara este una buna, una corecta. Dar trebuie sa existe o colaborare. Politia Comunitara este o structura noua, iar angajarea lor s-a facut pe niste criterii cu care eu nu sunt in totalitate de acord, asa ca trebuie schimbat fondul, adica modul in care intra oamenii. Vom face epurari pe baza de examinari.
"Am trait din salariu"

» Ce parere aveti despre sporurile si salariile din Primarie?
T.C. –Cine isi face treaba trebuie premiat, cine nu trebuie sanctionat. Primarul nu are decat indemnizatia, nu face parte din nici o comisie si are venitul net in jur de 1.000 de euro. Pai eu, fata de salariul pe care l-am avut in zona industriala, eu pierd. Daca unii primari au avut afaceri inainte si le-au transferat pe cineva de familie, si le merge afacerea, e ok. Stai pe 1.000 de euro. Dar daca ai fost angajat inainte si ai castigat 2.000 de euro si ai copii de intretinut si treci la 1.000 de euro…

»Pai, nu aveti nici o afacere?
T.C. – Nu. Am trait din salariu. Nevasta-mea e medic de familie, dar nu am nici o firma. Doar cateva actiuni la Comelf si la o firma broker. De la broker n-am luat dividende e 15 ani, iar de la Comelf am luat ceva in genul la 15-20 de milioane de lei vechi pe an. Nu este simplu si sincer spun, n-am stiut ca e salariul asa de mic ca ma gandeam de mai multe ori daca sa vin sau nu la primarie. Glumesc, dar o sa verific sporurile angajatilor. Eu vreau ca oamenii sa fie bine platiti, dar sa isi faca treaba.

Cele mai citite

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...

Peste 1000 de candidați au promovat primele runde ale Concursului național organizat de ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat rapoartele finale ale Concursului național extins. Primele runde, desfăşurate în perioada februarie – aprilie 2024, au...

Concurentul chinez al Tesla a lansat un model nou mai ieftin decât cel american

Compania chineză de maşini electrice Nio a dezvăluit prima sa maşină la preţ redus, Onvo. Maşina are ca rival modelul Y de la Tesla....
Ultima oră
Pe aceeași temă