17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTaranii din Iclod se opun construirii unui dig pe terenurile lor

Taranii din Iclod se opun construirii unui dig pe terenurile lor

Localnicii din clujeana comuna Iclod s-au rasculat, nemultumiti de faptul ca un dig de protectie impotriva inundatiilor se va construi pe terenurile lor. Prefectul judetului, Mihail Hardau, care s-a deplasat in localitate, a incercat, ieri, sa medieze conflictul aparut intre oameni si autoritati in ceea ce priveste constructia unui dig pe raza satului Livada. Dupa cateva ore de discutii, seful Prefecturii nu a reusit sa-i convinga pe localnici sa semneze acordul de cedare a terenurilor. Acestia au primit un termen de o saptamana sa cada la o intelegere cu Primaria, altfel vor fi expropriati. Desi Directia Apele Romane Somes-Tisa le-a oferit despagubiri de 48 de milioane de lei pe hectar, oamenii sustin ca au mai cedat, in urma cu mai multi ani, terenuri, dar nu si-au primit nici pana acum banii promisi. Unii dintre sateni reclama ca digul si drumurile necesare construirii acestuia le va imparti in doua terenurile. Cateva zeci de localnici s-au strans, ieri, in curtea Primariei din Iclod. Grupati pe langa gard, eu vorbeau de nemultumiri in soapta.
Dupa ce Mihail Hardau a intrat in Primarie, localnicii au inceput sa spuna ce au pe suflet. “Vor sa construiasca digul peste terenul meu. Pai io acolo am rosii, ceapa, ardei, vinete. S-a zis cu munca mea. Noi n-avem nevoie de diguri aici, Somesul nu ne-a inundat in ultimii 50 de ani”, a spus una dintre localnice, Ana Lobont.
“Ineaca mai bine de 300 de metri de la Somes de pe terenurile noastre. In unele locuri digul e si la un kilometru de Somes. Oamenii pierd cateva zeci de hectare. Jumate de sat s-a rasculat. Vreo 300 de oameni, peste 60-70 de familii”, a spus, la randul sau, o alta femeie, Victoria Apahidean.
In sala mare a Primariei, prefectul, directorul de la Apele Romane, Marius Manzatu, si reprezentanti ai firmei constructoare din Targu-Mures au stat la discutii cu oamenii. Hardau le-a explicat acestora ca vor primi bani pe terenuri. “Digul se va construi, ca vreti, ca nu vreti. Voi trebuie sa alegeti o varianta din cele trei propuse de constructor. Fara dig nu scapati! Iar daca vreti sa castigati ca la "Bechtel" miliarde de lei pe hectar, socotiti gresit. Cele 48 de milioane de lei cat se ofera pe hectar sunt de trei ori mai mult decat ati lua daca l-ati vinde numai asa”, a afirmat reprezentantul Guvernului in teritoriu.
La randul sau, Marius Manzat le-a mai spus nemultumitilor ca daca refuza acum digul, ar putea fi pusi in situatia in care, daca se produc inundatii, nu vor putea primi nici un fel de despagubiri. Digul este inclus intr-o lucrare de amenajare a malurilor raului Somesul Mic pe sectorul Cluj-Dej, pentru apararea impotriva inundatiilor.
Constructia acestui obiectiv este blocata din anul 2003 de refuzul localnicilor de a ceda o parte din terenurile pe care le detin in imediata vecinatate a apei. Digul ce trece prin comuna Iclod ar trebui sa aiba o lungime de 1,9 kilometri. Lucrarea a fost inceputa in anul 2002, dar a fost intrerupta in 2003, dupa construirea a 1,2 kilometri de dig, din cauza refuzului unui numar de aproximativ 40 de proprietari de teren de a accepta despagubirile oferite. Valoarea totala a investitiei pe sectorul Cluj-Dej depaseste 900 de miliarde lei.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă