17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialReactorul verde de pe litoral, în funcţiune de anul viitor

Reactorul verde de pe litoral, în funcţiune de anul viitor

Cel mai mare parc eolian de uscat din Europa va intra în forţă pe piaţa energiei, începând de anul viitor. La sfârşitul lunii trecute, CEZ România a anunţat montarea ultimei turbine la parcul Fântânele – Cogealac, urmând ca după parcurgerea fazelor de testare „ferma verde” să lucreze la capacitate maximă. Pentru finalizarea obiectivului eolian din nordul judeţului Constanţa s-a lucrat într-un ritm infernal. Volumului uriaş de muncă i s-a alăturat şi un efort mare din partea structurilor de transport maritim şi rutier implicate în proiectul eolian.

„Pentru construirea parcurilor eoliene CEZ de la Fântânele, Cogealac şi Grădina, a fost necesară utilizarea unor cantităţi impresionante de materiale de construcţii: 1.540.000 tone de piatră spartă, transportate pe parcursul a 38.500 de curse, utilizând camioane de 40 de tone, 103.680 metri cubi de beton pentru transportul cărora au fost necesare 11.520 curse cu autobetoniere având capacitatea de nouă metri cubi şi 9.600 tone de oţel beton, aduse pe şantier cu 480 de transporturi cu trailere de 20 tone”, a precizat Roxana Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al companiei. Potrivit acesteia, transportul tuturor componentelor necesare pentru construcţia parcurilor eoliene a presupus 3.846 de transporturi rutiere şi 233 de transporturi navale.

O turbină eoliană instalată în fiecare zi

Echipele de muncitori au lucrat din plin pentru finalizarea la termen a instalaţiilor eoliene. Durata de instalare a turbinelor a fost de 783 de zile calendaristice, iar pentru punerea în funcţiune a acestora au fost necesare 575 de zile calendaristice. Numărul maxim de turbine instalate într-o lună  pe litoral a fost de 27, iar numărul maxim de turbine puse în funcţiune într-o lună a fost de 26. Dacă nu luăm în calcul zilele nelucrătoare, personalul CEZ a lucrat într-un ritm de 1,3 turbine instalate pe zi. Forţa de muncă implicată în acest proiect a fost de 250 de persoane. Prima turbină a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac a fost lansată pe data de 1 iunie 2010, la ora 17:25. Ultima a fost conectată la reţea pe 22 noiembrie, la mai puţin de doi ani şi jumătate faţă de prima. Fiecare dintre turbinele eoliene este înaltă de 100 de metri şi are un diametru al rotorului de 9 de metri. De când a fost conectată prima turbină, Parcul Eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrică.

2012, anul morilor de vânt

Deşi operaţional parţial, parcul CEZ, alături de celelalte proiecte eoliene aflate în diferite faze de execuţie, au stabilit în vara acestui an primul record pe piaţa naţională de energie. Situaţia Sistemului Energetic Naţional, întocmită de compania Transelectrica la sfârşitul lunii august 2012, a arătat că, în ultima săptămână de vară, eolienele au furnizat aproape 10% din necesarul energetic de la acel moment, respectiv 633 de megawaţi. Eolienele au depăşit hidrocentralele, care au produs 520 de megawaţi, şi au egalat producţia unui reactor nuclear de la Cernavodă, de aproape 700 megawaţi. Practic, odată devenit operaţional, parcul eolian CEZ va fi capabil să furnizeze energie la volumul unui reactor nuclear.

Dacă socotim toate proiectele aflate în derulare sau pe planşa proiectanţilor, situaţia înclină net în favoarea eolienelor. Potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, sectorul eolian dispune de un potenţial de investiţii de peste cinci miliarde de euro până în 2013, pentru un total de 3.000 de megawaţi instalaţi pe teritoriul României, dublu comparativ cu puterea celor două reactoare nucleare aflate în prezent în funcţiune la Cernavodă. 

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă