17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialProteste de strada ale minerilor, "regizate"de la Ministerul Economiei

Proteste de strada ale minerilor, “regizate”de la Ministerul Economiei

Una dintre cele mai importante confederatii sindicale miniere – Centrala Nationala Miniera – condusa de Marin Condescu, a anuntat organizarea, in luna noiembrie, a doua mitinguri de protest. In timpul acestor actiuni ar urma sa fie prezentate guvernantilor o serie de revendicari referitoare la restructurarea sectorului minier.
Primul miting va avea loc in 4 noiembrie la Baia Mare (judetul Maramures), unde se mizeaza pe participarea a 5.000 de ortaci, iar al doilea va fi organizat, in 25 noiembrie, la Bucuresti. In Capitala, liderii sindicali prognozeaza participarea a 10.000 de mineri.
Surse din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) au mentionat ca protestele Centralei Nationale Sindicale sunt organizate cu “acordul” reprezentantilor ministerului, respectiv a secretarului de stat Ionel Mantog. Mai precis, cele doua mitinguri ar fi “regizate” de Mantog, care a fost sprijinit de liderul sindical Condescu sa preia, in ianuarie 2005, conducerea departamentului de resurse minerale din MEC.
Intentia secretarului de stat este aceea de a-si consolida pozitia in Guvern, dupa ce va ajunge la o intelegere cu Marin Condescu si va “evita” o radicalizare actiunilor sindicalistilor din minerit. De altfel, Mantog a supravietuit recentei remanieri a secretarilor de stat, dupa ce si-a asumat meritele mentinerii “pacii sociale” cu minerii. Era momentul acum, cand postul sau se “clatina”, sa agite apele sindicale miniere pentru a-si dovedi eficienta in negocierile ce vor urma. Printre revendicarile ortacilor, care vor fi prezentate la Baia Mare si Bucuresti, se numara aprobarea unei legi privind restructurarea industriei miniere si aplicarea unui program social pentru minerii disponibilizati cu masuri active de creere de noi alternative economice si noi locuri de munca.
Contextul in care se deruleaza aceste actiuni de protest ale minerilor, primele dupa cativa ani de liniste, este unul foarte complicat pentru industria minera din Romania. Subventiile pentru acest sector vor fi, in 2006, cu 20 la suta mai mici decat in 2005, ca urmare a protocolului incheiat de Guvern cu FMI si Banca Mondiala.
De asemenea, anul viitor vor fi disponibilizati aproximativ 10.000 de ortaci. Incepand cu 2007, nu vor mai exista subventii in mineritul neferos, carbune brun, antracit si lignit, deci la sfarsitul anului 2006 se va sista complet ajutorul de stat. Alocatiile bugetare pentru actiunile de ecologizare vor creste cu 34 la suta, in timp ce subventiile pentru inchiderea si conservarea minelor se vor majora, in 2006, cu 16,5 la suta.
Toate acestea sunt semne ca statul incearca sa scape de unitatile miniere neproductive si vor fi un adevarat “dezastru” pentru confederatia condusa de Marin Condescu, precum si pentru sindicatul rival Ð “Meridian” – condus de celalalt lider al minerilor, Niculaie Popescu. Din cei 30.000 Ð 35.000 de mineri, 10.000 vor pleca in 2006, iar circa 5.000 vor pune lacat pe mine in 2007.
Minele de cupru, zinc, plumb, aur si argint vor deveni o amintire in Maramures, Suceava, Harghita, Alba, Hunedoara si Caras-Severin. Vor mai ramane doar vreo 10.000 de mineri in bazinele din Valea Jiului, unde extractia huilei mai este subventionata pana in 2011, si tot cam atatia in Gorj, Arges, Valcea si probabil in Salaj si Bihor, unde sunt mine apartinand de CNLO Targu Jiu si CNC Ploiesti. In aceste conditii, postul ocupat in prezent de secretarul de stat Ionel Mantog va fi restructurat, la fel ca si celelalte functii din cadrul directiei generale miniere din MEC.
Confederatia “Meridian” raspunde protestelor organizate de Centrala Nationala Miniera printr-o actiune mult mai pasnica. Marti, 1 noiembrie 2005, este preconizata a avea loc, la Alba Iulia, o intalnire a liderilor sindicali din “Meridian” cu reprezentanti ai autoritatilor locale si ai ministerelor implicate in procesul de restructurare a sectorului de activitate. Sunt asteptati la intalnire ministrii Codrut Seres (Ministerul Economiei si Comertului), Sebastian Vladescu (Ministerul Finantelor) si Gheorghe Barbu (Ministerul Muncii).

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă