17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialIntarzieri mari la insusirea normelor UE

Intarzieri mari la insusirea normelor UE

Perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, eveniment la care ar trebui sa fim martori peste doar 18 luni, implica implementarea normelor europene la toate nivelurile.

Cu stupoare asistam la o zbatere ce ar trebui sa aiba drept final indeplinirea tuturor regulilor impuse de UE pentru ca Romania sa fie admisa in familia continentala. Este de apreciat efortul autoritatilor judetene care incearca, prin toate mijloacele, sa recupereze timpul pierdut. Greutatea consta in faptul ca trebuie sa efectueze o “traducere” care sa fie pe intelesul conducerilor primariilor din judet, dar mai ales al locuitorilor, care vor simti pe propria piele consecintele aderarii. Ieri responsabili din toate sectoarele de activitate au explicat membrilor COC ce au de facut pentru ca aderarea Romaniei la UE sa se intample la momentul stabilit. Prefectura Constanta a elaborat un program de actiuni, care se vor derula pe parcursul intregului an, prin care intentioneaza sa popularizeze informatiile cu privire la UE in mediul rural. Multi dintre primarii localitatilor din judetul Constanta au absentat insa de la intalnirile cu reprezentantii institutiilor implicate in disiparea informatiei cu privire la UE, unde au fost furnizate informatii pretioase cu privire la accesul la finantarile externe si normele ce trebuie respectate inainte si dupa aderare. In aceste conditii, absenti au fost si reprezentantii mediului de afaceri, agricultori si ai institutiilor de invatamant din respectivele localitati. Organizatorii COC au incercat sa readuca in atentia primarilor localitatilor atributiile ce le revin in ceea ce priveste intrarea in marea familie europeana. Unii dintre alesii locali au inteles limbajul in care s-au exprimat responsabilii din diferite sectoare, altii insa nici macar dupa desen nu au reusit sa inteleaga ce anume vor sa le transmita vorbitorii. Cert este ca va mai curge multa apa pe Dunare pana cand se va trece de la stadiul de vorba la fapta. Primarii trebuie sa inteleaga, in sfarsit, ca initiativa trebuie sa le apartina in ceea ce priveste modalitatile de accesare a finantarilor pentru diferite proiecte, ca trebuie sa se constituie pe zone in consilii de dezvoltare rurala si sa se apuce de treaba.

Mobilizare cu viteza melcului

Autoritatile judetene au mult de lucru pentru a rupe ritmul de melc cu care se deruleaza tot ceea ce inseamna actiune ce are ca finalitate indeplinirea conditiilor privind aderarea la UE.
Prefectul judetului, Danut Culetu, a stabilit un termen de cel mult doua saptamani in care primarii sa poarte discutii cu privire la stabilirea zonelor care vor constitui nucleul centrelor de dezvoltare locala. Usor de spus!
Este greu de crezut ca primarii vor putea depasi orgoliile politice si vor purta un dialog ca intre oameni civilizati pentru a stabili care va fi sediul centrului local prin care se vor derula toate operatiunile legate de obtinerea finantarilor externe pentru proiectele elaborate de administratiile locale si care au ca scop imbunatatirea vietii locuitorilor.

Cele mai citite

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

Ciucă știe calitățile pe care le așteaptă românii de la viitorul președinte

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, apare într-un clip video în care anunță ce calități ar trebui să aibă un candidat la funcția...

Buzăul va avea echipă în Liga 1 după 15 ani de absență

Gloria Buzău a revenit în elita fotbalului românesc după 15 ani de absență, în urma victoriei obținută pe teren propriu cu scorul de 3-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă