Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Impozite mai mari si mai numeroase

Veniturile dobandite din dobanda bancara se impoziteaza, de la inceputul acestei luni, cu 10%, fata de numai 1%, cota aplicata pana la 31 mai. Directia Generala a Finantelor Publice Constanta precizeaza ca in aceasta categorie intra depozitele ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

14.06.2005 - 00:00
Veniturile dobandite din dobanda bancara se impoziteaza, de la inceputul acestei luni, cu 10%, fata de numai 1%, cota aplicata pana la 31 mai. Directia Generala a Finantelor Publice Constanta precizeaza ca in aceasta categorie intra depozitele constituite la termen, instrumentele de economisire dobandite si contractele civile incheiate incepand cu data de 1 iunie 2005. Daca scadenta acestora este ulterioara datei de 1 iunie 2005, in scop fiscal, data scadentei se asimileaza cu data constituirii. Acesta este insa numai un exemplu din "sarabanda" impozitelor pe care un contribuabil este obligat sa le plateasca.

De obicei, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri. Acest lucru se intampla la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, in cazul dobanzilor capitalizate, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate in baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueaza la momentul platii dobanzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare inregistrarii sau rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura pe baza contractelor civile.

Beneficiarul plateste

Exista si situatii in care calculul dobanzii trebuie sa se faca de persoana fizica in cauza. In cazul castigului din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile, obligatia calcularii si virarii impozitului revine persoanei care detine si tranzactioneaza astfel de titluri de valoare, iar termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 ianuarie a anului urmator pentru anul fiscal incheiat.
Exista si patru situatii speciale. In cazul castigului din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine intermediarilor.
Tot intermediarii se ocupa si de castigul rezultat din transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor primite de persoanele fizice cu titlu gratuit, in cadrul programului de privatizare in masa.
In cazul castigului din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz. In cazul valorilor mobiliare tranzactionate pe o piata reglementata conform legii, obligatia virarii impozitului revine persoanei care detine astfel de titluri de valoare, iar termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 ianuarie a anului urmator pentru anul fiscal incheiat. DGFP mentioneaza ca aceste prevederi se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2006.

Cote majorate

Prin modificarile Codului Fiscal se stabilesc si noi cote de impozitare. Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate incepand cu data de 1 ianuarie 2006, intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii, respectiv prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii. Cu 10% din castigul realizat se impoziteaza operatiunile de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract si orice alte operatiuni similare, incepand cu data de 1 iunie 2005. Daca din aceste operatiuni se inregistreaza pierderi, acestea nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereaza si constituie pierderi definitive ale contribuabilului.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...