Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Doi pacienti cu anevrism, tratati prin embolizare

Doi pacienti au fost supusi luni, respectiv ieri, in premiera nationala la Centrul de Excelenta in Neurochirurgie "Bagdasar Arseni", unei metode de tratament a anevrismului cerebral prin embolizare. "Anevrismul reprezinta o dilatatie de vas ...

Share

Ioana Georgescu 0 comentarii

01.06.2005 - 00:00
Doi pacienti au fost supusi luni, respectiv ieri, in premiera nationala la Centrul de Excelenta in Neurochirurgie "Bagdasar Arseni", unei metode de tratament a anevrismului cerebral prin embolizare. "Anevrismul reprezinta o dilatatie de vas situat pe artera cu risc de rupere. Sunt doua metode de tratament chirurgical si endovascular. Tratamentul endovascular consta in montarea unei spirale metalice detasabile. Se realizeaza o punctie in artera femurala si se introduce o teaca (un cateter). Astfel se ajunge la baza craniului. Cu ajutorul unui microcateter se intra la nivelul anevrismului. Din acest moment se introduce o sarma (spirala metalica), astfel incat sangele nu mai poate trece prin anevrism", a explicat dr. Andrei Chefneux, medic primar radiolog. Beneficiile acestei metode sunt multiple. Este o tehnica moderna putin invaziva si cu riscuri mult mai mici in ceea ce priveste complicatiile decat in metoda clasica chirurgicala. De asemenea recuperarea pacientului este mult mai rapida. "Aceasta metoda este folosita in tarile vest-europene, Grecia situandu-se in fruntea tarilor cu cel mai mare procent de embolizare a anevrismelor", a declarat dr. Feri Stoica, medic primar radiolog. Medicii au spus ca exista un program al Ministerului Sanatatii prin care pacientii asigurati beneficiaza de aceasta metoda. Fondurile pentru embolizari sunt suficiente pentru tratamentul a 40 de pacienti. Prof. dr. Vlad Ciurea, directorul Centrului de Excelenta in Neurochirurgie "Bagdasar Arseni", a declarat ca, deocamdata, pe lista de asteptare se afla 15 pacienti. Costul unei embolizari este deosebit de ridicat, dar difera de la caz la caz. O singura spirala metalica costa circa 100 milioane de lei, iar un caz rezolvat costa, in medie, 212 milioane de lei. Intentia Ministerului Sanatatii este de a dezvolta acest proiect prin introducerea metodei si la spitalele Universitar Bucuresti si Targu Mures.
Cele doua cazuri au fost realizate cu ajutorul specialistilor de la Centrul Interbalcan din Salonic.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...