10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCriminal in serie -travestit in asasin platit

Criminal in serie -travestit in asasin platit

» Beniamin Jian, unul dintre cei mai sangerosi criminali in serie, pretinde ca a fost asasin platit

» Povestea lui pare incredibila si rupta din filmele cu James Bond

» Jian se afla in penitenciarul Barcea, condamnat la inchisoare pe viata

Martie, 1995. Beniamin Jian avea 41 de ani si ucidea cu sange rece cinci persoane. Dupa un proces care a consternat intreaga opinie publica, Beniamin Jian a fost condamnat la inchisoare pe viata. Dupa cum spune chiar el intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru "Romania libera" a comis crimele cu atata usurinta pentru simplul motiv ca avea "inoculat" microbul crimei in sange. Beniamin Jian a fost transformat intr-un ucigas cu sange rece chiar in "laboratoarele" Securitatii. "Provin dintr-o familie in care exista un membru marcant al Securitatii. Varul meu, Petru Magheru, era prim-loctiitor al ministrului de Interne din acea perioada. In acest context, in 1970, la numai 16 ani, aveam arma. Doi ani mai tarziu, suparat ca m-a tradat, impuscam o fata de 19 ani, in timp ce aceasta se afla la o nunta. In aceeasi perioada intram in randurile securistilor", isi incepe povestea Beniamin Jian, aflat acum in Penitenciarul de Maxima Siguranta Barcea Mare din judetul Hunedoara.
Reticent la inceput, apoi relaxat, Beniamin Jian a vorbit cu reporterul "Romaniei libere" timp de cinci ore despre crimele care l-au facut celebru. Acum, la 53 de ani, dupa 12 ani de inchisoare, nimic din infatisarea barbatului nu mai aminteste de un criminal in serie. Calm, Jian mai spera doar ca la implinirea varstei de 60 de ani sa fie eliberat.

"Aveam 17 persoane pe lista"

In ‘95 a ucis cinci persoane, dar pe "lista neagra" mai avea inca 12 potentiale victime. Beniamin Jian spune ca, pe langa cele cinci crime din 1995, mai are la activ alte cinci omoruri comise la comanda Securitatii. Hunedoreanul urmase "cursurile" unui centru de perfectionare de la Branesti, unde a invatat "arta crimei". Jian sustine ca in perioada 1972-1989 a fost implicat in asasinarea mai multor persoane care se opuneau regimului comunist. Declaratiile sale sunt cu atat mai socante cu cat acesta reda cu usurinta date, nume, adrese si informatii, care intra in categoria informatiilor clasificate.
"In 1975, am fost alaturi de o echipa de asasini care trebuia sa-l rapeasca pe unul dintre marii opozanti ai liderului comunist de la Belgrad, Josip Broz Tito, si anume generalul Savka Dabcevici-Kucar. Sub comanda directa a generalului Ion Mihai Pacepa, sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe al Romaniei comuniste si consilier personal al presedintelui Nicolae Ceausescu, si a generalului Doicaru, care a condus 23 de ani Serviciul de Informatii Externe, l-am rapit a doua seara dupa ce acesta a ajuns in tara. Misiunea a fost deturnata de Pacepa, care a dat ordin ca Dabcevici sa nu mai fie ucis. In schimb, ni s-a cerut sa omoram cele doua persoane care-l insoteau, dar fara sa lasam urme", povesteste Jian.
Beniamin Jian povesteste de o alta crima comisa dupa cutremurul din 1977, in luna mai. "Atunci, la Cluj, am primit comanda sa ucid capul unei grupari, din care facea parte si Doina Cornea, dar al carui nume nu mi-a fost divulgat. L-am impuscat in apropiere de statuia lui Mihai Viteazu, sub ochii trecatorilor. Am amenintat ca daca se apropie cineva de mine il impusc. Paralel cu mine, pe strada, era masina de la Securitate in care am urcat si am plecat", povesteste acum barbatul de 53 de ani.
Hunedoreanul mai spune ca, in aceeasi perioada, in august 1977, dupa greva minerilor, a primit ordin sa-l ucida pe pastorul baptist Dugulescu.
"Pastorul trebuia eliminat pentru ca devenise incomod pentru sistemul comunist. Umbla printre oameni si le propovaduia Evanghelia, avea influenta asupra lor, ceea ce punea in pericol statul socialist. Nu l-am omorat, desi mi s-au oferit 100 de mii de lei si o masina. si asta pentru ca am primit un ordin care a amanat executia. Acest Dugulescu a devenit dupa 1990 deputat in Parlamentul Romaniei si este omul care in 2000 m-a botezat in cultul baptist", spune fostul asasin.

Cinci crime in doua zile

Dupa caderea regimului comunist, Beniamin Jian s-a angajat la o firma de paza din Timisoara apartinand unuia dintre fostii sai colegi. In 1994, o cunoaste pe cea de-a doua sotie, despre care afla, in noaptea nuntii, ca "traieste" cu seful ei. "Am cunoscut-o pe nevasta-mea, Dorica-Rodica, pe 15 noiembrie 1994. Pe 19 decembrie 1994, am depus actele de casatorie la Primaria Deva", isi aminteste Jian.
Dupa ce o urmareste intr-o noapte, lui Beniamin Jian i se confirma banuielile si se cearta cu sotia sa.
La inceputul lunii martie 1995, Jian decide sa-si incheie conturile cu persoanele cazute in dizgratia sa. A cautat si a gasit in dimineata zilei de 6 martie arma ideala pentru crimele care urmau, la un coleg al sotiei sale, Gheorghe Pop, care locuia in satul Sarbi. Seara a plecat cu un taxi la Abrud, unde intentiona sa-i omoare pe cei doi cumnati ai sai, insa il ucide doar pe unul dintre acestia, Marin Gherasim Sicoe, si pe un vecin, Ioan Tuhut. Spre miezul noptii de 6 spre 7 martie revine in Deva unde-l ucide si pe cel de la care primise pusca, Gheorghe Pop. Dimineata isi asteapta sotia la serviciu, dar pentru ca fusese vazut de femeia de serviciu decide sa o impuste in cap, apoi pleaca prin centrul Devei cu arma pe umar. Ajunge in fata Baroului de avocati, in fata blocului unde locuia concubinul sotiei sale, Florian Faur, si-l ucide cu patru focuri de arma. Apoi se preda la IPJ.

MaRTURISIRE NECONFIRMATa
Povestea lui Jian este incredibila. Fara suportul confirmarii faptelor relatate de el, sau macar a unora dintre "teribilele operatiuni secrete" la care acesta pretinde ca a participat, marturia lui Jian trebuie privita prin prisma unor beneficii pe care acesta le urmareste. Condamnat la inchisoare pe viata, el mai are o singura posibilitate de scapare: sa fie declarat nebun si internat intr-un spital de profil. O perspectiva roz pentru un criminal periculos care-si ispaseste pedeapsa intre zidurile unui penitenciar de maxima securitate.

Romania libera

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă