17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCredite subventionate, folosite ilegal in Hunedoara

Credite subventionate, folosite ilegal in Hunedoara

Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Hunedoara sustine ca 30 de firme din judet care au accesat credite cu dobanda subventionata de stat pentru crearea de noi locuri de munca, au folosit banii in alte scopuri decat cele pentru care i-au primit.In urma unor controale ale Curtii de Conturi s-a constatat faptul ca multe dintre societatile care au beneficiat de credite subventionate nu au creat locurile de munca pentru care au primit banii, iar altele nu au rambursat sumele respective.

Printre beneficiari sunt si functionari publici

Directorul AJOFM, Vasile Iorgovan, a declarat ca a fost declansata o ancheta de catre Curtea de Conturi, care sa stabileasca daca firmele care au beneficiat de credite subventionate si-au respectat obligatiile contractuale. O parte dintre societatile gasite in neregula au fost deja actionate in judecata de catre institutie.
“Nu avem foarte multe sanse sa recuperam acesti bani, pentru ca in urma controalelor s-a depistat faptul ca multe dintre aceste firme sunt in procedura de faliment sau lichidare judiciara. Datoriile pe care le au catre stat sunt foarte mari, de cateva miliarde de lei, pentru ca fiecare dintre aceste societati au primit cel putin 50 de milioane de lei pentru crearea unui loc de munca”, a afirmat Iorgovan.
Potrivit sursei citate, astfel de credite cu dobanda subventionata au fost accesate si de catre trei functionari publici din judetul Hunedoara, al caror nume nu l-a facut public si despre care sustine ca “lucreaza bine-mersi in aceleasi posturi si sunt platiti in continuare de catre stat”. Iorgovan mai sustine ca acesti functionari publici au accesat creditele prin intermediul unor firme, aflate acum in faliment, apeland la diferite “inginerii financiare”, iar apoi n-au mai rambursat banii, creand in acest fel un prejudiciu statului de circa opt miliarde lei plus penalitati.
Conducerea AJOFM a mai mentionat ca banii obtinuti prin creditele cu dobanda subventionata au fost folositi de aceste firme pentru construirea unor sedii, plata unor datorii sau cumpararea de utilaje care au fost, apoi, transferate la alte societati.
In perioada 2001-2004, peste 200 de firme din judet au accesat credite cu dobanda subventionata, primind pentru crearea fiecarui loc de munca sume cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei. Dobanda acestor credite a fost de 25 la suta din dobanda de referinta a BCR.

Munci comunitare pentru primari

Se pare ca nu doar firmele hunedorene folosesc banii stratului in alte scopuri decat cele pentru care i-au primit, ci si primariile din judet. Vasile Iorgovan sustine ca au fost incetate o serie de contracte pentru munci comunitare incheiate de AJOFM cu unele administratii locale, din cauza faptului ca acestea nu au respectat conditiile prevazute.
“Am primit informatii despre unii primari din judet, care ar folosi persoanele angajate la munci comunitare in interes personal sau pentru alte lucrari decat cele prevazute in conventii, insa salariile acestora sunt platite de catre stat, prin AJOFM”, a mai declarat directorul agentiei.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă