15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAta alba din afacerea "Tricoul Rosu"

Ata alba din afacerea “Tricoul Rosu”

Curtea de Apel Oradea improprietareste o firma aflata in lichidare judiciara. Printr-o decizie a magistratilor acestei instante, omul de afaceri Calin Mitra va pune mana, la un pret derizoriu, pe un spatiu comercial de 7.136 de metri patrati, aflat in municipiul resedinta a judetului Bihor.
Imobiliul apartine societatii cu capital de stat “Vinalcool” Oradea si va fi vandut, conform deciziei judecatoresti, SC “Tricoul Rosu Zarand” SA din Brad (judetul Hunedoara), aflata in lichidare judiciara. Patronul acesteia, Calin Mitra, cunoscut pentru ingineriile financiare facute cu multe alte societati, nu a specificat in instanta starea de fapt a firmei, cu toate ca administrarea SC “Tricoul Rosu” trebuia sa fie preluata de un lichidator.
Unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri, care si-au facut veacul prin judetul Hunedoara, este bihoreanul Calin Mitra. Acesta s-a pliat pe tot spectrul politic, de la liberali la social-democrati folosind liderii acestor partide ca factori de presiune pentru realizarea unor afaceri dubioase. El a infiintat mai multe firme in acest judet, afacerile sale fiind deosebit de variate. De la tranzactii cu alcool si ciuperci, pana la industrie usoara, constructii si imbutelierea apelor minerale. Nici una dintre firmele lui Calin Mitra, care au sediile in Hunedoara, nu a functionat prea multa vreme. Patrimoniul acestora a fost transferat de la o firma la alta pentru realizarea a diverse inginerii financiare.

“Firme-capusa” pentru o societate falimentara

In anul 2000, Calin Mitra a infiintat societatea comerciala “Tricoul Rosu Zarand” SA, cu sediul in zona defavorizata Brad. La aceea data, afaceristul bihorean detinea fosta fabrica de umbrele din orasul hunedorean, SC “Zarand”, pe care a achizitionat-o in 1999. Pentru ca aceasta firma avea datorii mari la bugetul de stat, Mitra a lasat societatea veche fara activitate si a infiintat doua “firme-capusa”: “Tricoul Rosu Zarand” SA si SC “Zarand & Company” SRL Brad, cu cea din urma falimentandu-si propria fabrica, cumparata de la Fondul Proprietatii de Stat.
Cu utilajele vechii firme, “Tricoul Rosu Zarand” a inceput sa produca confectii in lohn, pentru fabrica “Tricoul Rosu” din Arad. Mijloacele fixe si spatiile in care se executa productia apartineau fostei fabrici de umbrele.
Mitra nu s-a obosit macar sa transfere scriptic utilajele de pe firma lasata in faliment pe noile sale societati. Dupa aproximativ un an nu s-a mai inteles cu administratorii firmei aradene, astfel incat a trimis angajatii acasa si si-a mutat utilajele la Oradea, fara sa obtina acordul Consilului de Administratie a SC “Zarand” SA, proprietarul mijloacelor fixe mutate.

“Vinalcool”, acaparat cu masini de cusut

Utilajele de la Brad au ajuns intr-o hala apartinand SC “Vinalcool” Bihor, situata in Oradea strada Eforiei nr. 3-5. Bazandu-se pe relatiile sale din randul liderilor PSD din acest judet, Mitra a reusit sa incheie un contract de asociatiune in participatiune intre firma sa, “Tricoul Rosu Zarand”, si “Vinalcool”, deosebit de dezavantajos pentru ultima societate.
Trebuie mentionat ca asocierea s-a facut fara aprobarea actionarilor, asa cum era prevazut in statutul firmei si in Legea 31/1990 privind societatiile comerciale. Odata intrat in spatiul detinut de societatea cu capital de stat “Vinalcool”, Calin Mitra a facut tot posibilul sa puna mana la un pret cat mai mic pe imobilul de 7.136 mp, din Oradea, unde a instalat utilajele transferate de la Brad. El a actionat in instanta firma bihoreana si a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care i se consfinteste dreptul de a cumpara activele din Oradea, la un pret modic, in rate si cu deducerea investitiilor facute in timpul asocierii.
Practic, din pretul de achizitie va fi scazuta valoarea utilajelor, transferate ilegal de la Brad la Oradea, majoritatea dintre acestea nefiind in proprietatea SC “Tricoul Rosu Zarand”, titulara contractului de asociere in participatiune.

Date false prezentate in instanta

Pentru ca actionarii SC “Tricoul Rosu Zarand” sa nu afle de contractul incheiat cu “Vinalcool”, Calin Mitra nu a prezentat la Tribunalul Oradea adresa reala a firmei din Brad. Mai mult decat atat, “Tricoul Rosu Zarand”, care a obtinut o hotarare judecatoreasca favorabila, contra “Vinalcool” Bihor, prin care este indreptatita sa cumpere cladirea in suprafata construita de 7.136 mp, se afla in proces de “dizolvare de drept” conform articolului 30 din Legea 359/2004, pentru ca nu si-a schimbat certificatul de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului.
In aceste conditii, societatea nu putea sa desfasoare nici o activitate comerciala, actele firmei si administrarea fiind preluate de un lichidator. Cu toate acestea, administratorii “Tricoul Rosu Zarand”, Mihaela Lioara Tod si Calin Mitra, au desfasurat acte de comert si au solicitat in instanta preluarea activului din Oradea, pe o firma aflata in lichidare.
Contactat la domiciliul sau din Baile 1 Mai, judetul Bihor, Calin Mitra nu a fost de gasit, sotia acestuia spunand ca este plecat prin tara cu diverse afaceri si refuzand sa ne dea un numar de telefon mobil pentru a reusi sa vorbim cu el. Surse din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara au relatat ca la inceputul acestei saptamani, afaceristul a fost audiat de organele de cercetare penala din Deva referitor la mai multe dosare intocmite pe numele sau.

Zeci de milioane datorii catre stat

Incercarea lui Mitra de a pune mana la un pret derizoriu pe un imobil din Oradea este cu atat mai dubioasa cu cat firma acestuia, “Tricoul Rosu Zarand” primeste periodic somatii de la Administratia Finantelor Publice Brad, pentru neplata datoriilor la buget, in valoare de peste 100 de milioane de lei. De altfel, aceasta firma nu este singura societate a afaceristului cu datorii la bugetul de stat. Acumularea de arierate si lasarea firmelor datornice in nelucrare dupa transferarea afacerii pe alte societati este practica favorita a patronului bihorean.

Alte afaceri in Hunedoara

Calin Mitra a aparut in judetul Hunedoara cu putin inainte de 1999. Afacerile cele mai bune le-a facut, insa, in timpul guvernarii PSD, fiind apreciat de conducerea judetului din perioada 1996-2000 ca un “adevarat salvator al Hunedoarei”. Cel putin asa declara directoarea Agentiei de Protectie a Mediului, Georgeta Barabas.
De fapt, patronul bihorean a si facut afaceri cu liderii social-democrati din judet, fiind asociat in diverse firme cu fiica lui Mihail Rudeanu, fost presedinte al CJ Hunedoara si al filialei PSD, si cu fiica lui Laurentiu Nistor, presedinte executiv al organizatiei, un om deosebit de influent in cercurile de conducere ale judetului. Cu sprijinul acestora, el a reusit sa obtina de la Banca Internationala a Religiilor un credit de 300.000 de dolari, care s-a dovedit a fi total neperformant si nu a mai fost returnat.
Firma “Zarand & Company” caruia i-a fost acordat creditul, a fost falimentata cu rea-credinta de Calin Mitra. Cu toate ca era cunoscut a un rau platnic, patronul a obtinut un nou credit, de aceasta data cu dobanda subventionata, in valoare de 3,9 miliarde lei, acordat de BCR Deva SC “Tatimar”, o alta societate in care era implicat Mitra.
Nici acesti bani nu a mai fost rambursati. Mai mult decat atat, firma nu a respectat nici obligatiile asumate pentru subventionarea dobanzii, de a crea locuri de munca. Prin firma “Tatimar”, infiintata in Deva, Calin Mitra a avut intentia de a pune mana pe captarile de apa minerala de la Boholt, incercand o forma de asociere similara cu cea reusita la Oradea, in cazul “Vinalcool”.
Firmele afaceristului bihorean au fost implicate si in alte afaceri din Hunedoara, printre care se pot aminti: exploatarea haldei de zgura de la fostul Combinat Siderurgic; renovarea sediului Agentiei de Protectie a Mediului; exploatarea fierului vechi de pe platforma industriala Calan fara respectarea normelor de protectie a mediului; acordarea de consultanta si “capusarea” societatii de asigurari “Alianz Tiriac”.

Sustinatorii lui Calin Mitra, asa cum reies din afacerile facute de acesta in judetul Hunedoara
1. Vasile Puscas – fostul ministru al Integrarii Europene
2. Generalul Ilie Simon – fost vicepresedinte BIR (ginerele generalului Ilie Ceausescu)
3. Generalul Iulian Vlad – fost sef al Securitatii
4. Ovidiu Musetescu – fost ministru al Privatizarii
5. Aurel Constantin Ilie Ð fost ministru al Mediului
6. Stan Popa Ð fost vicepresedinte APAPS
7. Mihail Rudeanu Ð fost presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara
8. Georgeta Barabas – director al APM Hunedoara
9. Laurentiu Nistor Ð fost presedinte executiv al PSD Hunedoara
10. Doru Gaita – fost director al SC “Siderurgica” SA Hunedoara
11. Stoica Gruia – om de afaceri din Bucuresti, patron al SC “Reva” Simeria
12. Vasile Gruia – om de afaceri din Bucuresti, patron al SC “Reva” Simeria
13. Mircia Muntean – primar al municipiului Deva

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă