15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAgentii economici din sudul litoralului au pierdut mii de turisti

Agentii economici din sudul litoralului au pierdut mii de turisti

In ultimii ani, statiunile din sudul litoralului au fost ocolite de catre turistii romani, dar mai ales de cei straini. Motivul, lipsa de preocupare a intreprinzatorilor, care nu au facut investitii importante.

Cei mai multi agenti economici localnici sau care provin din alte zone ale tarii au considerat ca cele mai profitabile sunt terasele, fast-food-urile si restaurantele. De aceea, in fiecare vara rasar cel putin cinci astfel de unitati noi, numai ca decorul neinspirat, preturile mari si serviciile sub orice critica ii alunga pe clienti. Nici personalul angajat nu face eforturi pentru atragerea clientilor, dimpotriva, urmareste, asemenea patronilor, castigurile mari si nemuncite, daca se poate. La toate acestea se adauga lucrarile de reparatii si modernizari ce se executa chiar si in plin sezon, spre disperarea turistilor, obligati sa “inoate” in muntii de moloz din zona hotelurilor. Nici plajele nu ofera vizitatorilor conditii mai bune pentru baile de soare. Nisipul este presarat cu gunoaie, algele putrezite si urat mirositoare nu sunt ridicate cu ritmicitate, iar comerciantii ambulanti agaseaza persoanele venite sa se bronzeze. Din cauza acestor aspecte deloc placute, ultimele doua sezoane estivale au inceput efectiv abia la jumatatea lunii iulie, astfel ca si incasarile au fost pe masura.

Agrementul exista, dar lipseste cu desavarsire

Nici la capitolul activitati de agrement lucrurile nu stau mai bine. In afara de plaja si plimbari nocturne prin statiuni, turistii nu au prea multe posibilitati de distractie. Singurele parcuri din Saturn si Venus nu sunt amenajate corespunzator, iar utilajele aduse din tara sunt ruginite si nu inspira siguranta. Amatorii unui spectacol de muzica de calitate nu au nici o sansa sa se destinda, deoarece pe toate afisele din statiuni se regasesc doar nume de manelisti. Autoritatile locale spun ca se vor implica in revigorarea activitatilor de agrement. Mai precis, cel mai probabil sezonul viitor va fi amplasat la intrare in statiunea Saturn un mare parc de distractii, mult mai atractiv decat cele deja existente. Pana atunci insa, singura solutie ramane reamenajarea parcului aflat la capatul statiunii Saturn, care, in prezent, este amplasat pe un teren denivelat.

Comertul stradal sufoca statiunile

Alesii locali lucreaza la un regulament strict de functionare si organizare a activitatilor comerciale sezoniere. Acestia si-au propus ca tarabele stradale sa dispara, iar locul lor sa fie luat de spatii comerciale moderne. Este la fel de cunoscut faptul ca micii intreprinzatori isi expun marfurile pe trotuare si chiar pe spatiile verzi, astfel ca turistilor nu le ramane decat sa circule pe marginea carosabilului. Asa se face ca incepand cu sezonul estival 2006 comertul stradal va fi restrictionat, astfel incat sa nu mai rasara tot felul de tonete si tarabe cu diverse articole de sezon.
Mai mult, va fi interzisa inchirierea spatiilor comerciale de catre agentii economici unor terte persoane, pentru a nu se repeta situatia de anul trecut cand intr-un singur loc se vindeau un amalgam de produse. Pana la aprobarea noului regulament ramane in vigoare cel de anul trecut, care prevede sanctiuni contraventionale de pana la 30 milioane lei. In acelasi timp, agentii economici sunt obligati ca pana la sfarsitul acestei luni sa incheie contracte cu societatea de salubrizare din oras, in caz contrar riscand sa ramana fara autorizatiile de functionare.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă