Porneşte în campania pentru Primăria Capitalei cu „buget zero”, dar cu statistici cântărind miliarde de euro. Toate cifrele capătă în interpretarea matematicianului Nicuşor Dan conotaţii negative. Spre exemplu, municipalitatea ajunge să plătească 2.000 de lei pe o bancă din parc, un miliard de dolari pentru întreţinerea spaţiilor verzi sau zeci de milioane de euro în plus pentru stadionul Naţional Arena.
„Plăţile fictive” pe care le face Primăria reprezintă doar unul dintre motivele pentru care preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul” vrea să devină primar. Până în acest punct, Nicuşor Dan a devenit relativ cunoscut prin conflictele juridice în care s-a angajat cu municipalitatea în probleme legate de proiecte imobiliare şi lucrări de infrastructură.
La o cafea printre maşini
Nicuşor Dan şi-a oficializat candidatura într-un cadru aproape intim, cu ceşti de ceai şi cafea aşezate pe trei mese strecurate printre maşinile de pe strada Arthur Verona. A mizat pe efectul artistic: celebrul graffiti înfăţişând o imagine descurajantă a Bucureştiului trona pe fundal.
„Nu sunt om politic”, se recomandă Nicuşor Dan, mai mult decât conştient pe cine pică vina în discuţiile zilnice din tramvaiele bucureştene . „Nu văd diferenţele între Videanu, Oprescu, Piedone sau Prigoană„, spune Nicuşor Dan, cu o tentă de delimitare care aduce aminte de Partidul Piraţilor, formaţiune cu un succes crescând în ţări precum Germania sau Suedia. Nu exclude însă cu totul o colaborare cu partidele politice, mai ales că anunţă deja o campanie fără afişe electorale.
PDL îşi bagă coada
„Sunt susţinut doar de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi de câteva zeci de voluntari”, precizează matematicianul cu doctoratul dat la Paris. Totuşi, un singur personaj prezent la eveniment l-a contrazis parţial, fără ca măcar să ia cuvântul: deputatul PDL Theodor Paleologu. Fostul ministru al Culturii şi-a justificat prezenţa la apelurile jurnaliştilor: „Îl respect foarte mult şi sunt în proporţie de 99.99% de acord cu propunerile sale pentru a schimba faţa Bucureştiului. Am venit fără mandat de la partid, ci pentru că admir spiritul civic al lui Nicuşor”. Declaraţia vine în condiţiile în care PDL nu şi-a găsit însă candidatul care să se lupte cu Sorin Oprescu, „independentul” susţinut de USL.
Îl vrea condamnat pe Oprescu
Nicuşor Dan nu şi-a uitat însă linia apolitică şi a continuat cu o afirmaţie potenţial riscantă: „Am promis că plec din Bucureşti dacă primarul Sorin Oprescu nu va fi condamnat în măcar unul din cele 10-12 procese pe care i le-am intenat pentru ilegalităţile comise de primărie în construcţia diametralei Berzei-Buzeşti„.
Nicuşor Dan promite să lanseze un program electoral detaliat în martie 2012. Până atunci, comunică doar câteva idei despre cum ar trebui să arate Bucureştiul:
1. Metrou uşor pe infrastructura CFR
2. Prioritizarea transportului în comun
3. Prevenirea efectelor cutremurelor
4. Eliberarea parcurilor de construcţii ilegale
5. Oameni competenţi în Primărie
6. Cheltuirea responsabilă a bugetului de un miliard de euro anual de care dispune Bucureştiul
CV
Nicuşor Dan este născut pe 20 decembrie 1969, în Făgăraş. S-a mutat în Bucureşti la 18 ani. Are un doctorat în matematică luat la Universitatea Paris XIII. Este profesor al Institutului de Matematică al Academiei Române, de unde primeşte un salariu de 1.800 de lei. Declară că posedă un teren de 7.000 de metri pătraţi la Predeal şi are datorii la bancă în valoare de 90.000 de euro.