12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPrimăria sectorului 1: Rectificarea bugetară - respinsă

Primăria sectorului 1: Rectificarea bugetară – respinsă

“Printr-un tertip politic al consilierilor locali ai PNL, unităţile de învăţământ din sectorul 1 riscă să rămână fără bani pentru plata utilităţilor şi pentru demararea de proiecte esenţiale pentru elevii din această zonă administrativă. Folosindu-se de un amendament prin care ‘mimau’ grija pentru finanţarea învăţământului din sectorul 1, aceştia nu au făcut decât să blocheze finanţarea infrastructurii şcolare folosind drept pretext bugetul nou-înfiinţatei instituţii pentru protecţia mediului”, se arată într-un comunicat al primăriei.

Conform aceleiaşi surse, consilierii locali ai PNL au considerat că fondurile alocate prin rectificarea bugetară pentru Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului “sunt prea mari – deşi fuseseră înjumătăţite faţă de şedinţa precedentă – şi au făcut un amendament prin care au propus ca o parte din banii alocaţi pentru funcţionarea acestei direcţii” să fie transferaţi la capitolul educaţie.

“Practic nu făceau decât să transfere fondurile dintr-un capitol bugetar într-altul, care oricum avea asigurată finanţarea solicitată. Amintim că Primăria sectorului 1 dispune de fonduri necesare atât pentru dezvoltarea infrastructurii de învăţământ şi a proiectelor extraşcolare, cât şi pentru finanţarea direcţiei de salubrizare prin care se vor implementa proiecte pentru managementul deşeurilor şi protecţia mediului”, a precizat aceeaşi sursă.

Primăria menţionează că, potrivit planului de acţiune pe termen scurt trimis consilierilor locali la momentul înfiinţării noii direcţii, primele investiţii ar urma să fie realizate chiar în şcoli, “acolo unde vor fi instalate primele platforme inteligente pentru colectarea selectivă a deşeurilor”. Această investiţie ar urma să fie dublată de acţiuni de educaţie civică, se mai arată în comunicat.

“E cumplit că învăţământul din sectorul 1 a ajuns pretext pentru a bloca funcţionarea administraţiei. E de neimaginat că o instituţie nouă pentru protecţia mediului stârneşte atâtea patimi şi se refuză aprobarea unui buget minimal de funcţionare. Să nu uităm că sectorul 1 dispune de fondurile necesare ambelor activităţi. Putem să avem învăţământ de calitate şi aer curat în acelaşi timp. Trebuie doar să lăsăm politica la partid şi să lucrăm în interesul cetăţenilor care ne-au ales”, a declarat primarul sectorului 1, Dan Tudorache.

Potrivit primăriei, prin respingerea proiectului de rectificare bugetară a fost lăsat fără finanţare proiectul educaţional “Grădiniţa pentru toţi”, prin care copiii din toate cele 34 de grădiniţe de stat din sectorul 1 urmau să beneficieze gratuit, în anul şcolar 2019-2020, de cursuri de limbi străine şi programe de dezvoltare personală.

“Totodată, prin respingerea rectificării bugetare, nu poate fi implementat proiectul ‘Educaţie şi Performanţă’ prin care elevii de la Liceul teoretic Jean Monnet urmau să beneficieze gratuit, în acest an şcolar, de o masă caldă şi de pregătire suplimentară pentru examenele naţionale. De asemenea, respingându-se din nou rectificarea bugetară a fost blocată şi achiziţionarea de centrale termice noi pentru patru grădiniţe din sectorul 1: Grădiniţa nr. 42, Grădiniţa nr. 44, Grădiniţa nr. 203 şi Grădiniţa nr. 206”, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă